The Shape of Water plagiaat?

the-space-between-us-vfx-short-film-12The Space Between Us van Marc S. Nollkaemper.

Groningen/Amsterdam (28 februari) – De onlangs aan de Nederlandse Filmacadamie afgestudeerde Marc S.Nollkaemper (26) zag de trailer van Oscar-favorie The Shape of Water van de Mexicaanse filmmaker Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth), die deze weken in drie Groninger bioscopen is te zien. De trailer lijkt als twee druppels water op Marcs bekroonde korte film (12’49 minuten) The Space Between Us. In beide films gaat het om een schoonmaakster die in een geheim lab een onderwaterwezen ontdekt en er verliefd op wordt. Niet alleen het verhaal, ook de aankleding van beide films, vertoont grote overeenkomsten.

De Nederlandsee Filmacademie waar Nollkaemper onlangs afstudeerde nam een maand vóórdat The Shape in de bioscopen werd uitgebracht contact op met Del Toro en filmmaatschappij Fox. Marc S. Nollkaemper had via Skype daarna zelfs een gesrpek met de gelauwerde Amerikaanse filmregisseur.

‘Del Toro ontkende dat er van plagiaat sprake zou zijn. Hij kende mijn film niet toen hij al veel eerder aan zijn productie bezig was. Dat geloof ik ook wel. Hij had zich meer laten inspireren door ‘Belle en het Beest’ en door de monsterklassieker Creature of the Black Lagoon (1954). Zijn hele film zit vol filmcitaten. Mijn film is meer door Avator geïnspireerd.’

Overigens heeft ook de zoon van de Amerikaanse toneelschrijver Paul Zindel maatschappij Fox en Del Toro beschuldigd van plagiaat. Zijn vader schreef in 1969 het stuk Let Me Hear Your Whisper. Ook dat gaat over een schoonmaakster die een watermonster probeert te redden. Zindel jr. weet zeker dat Del Toro dat als scenario heeft gebruikt. ‘Zonder netjes mijn vaders naam te vermelden,’ liet hij weten. Op dit moment is de aanklacht nog in behandeling.

Marc S. Nollkaemper is eigenlijk wel blij met alle consternatie. ‘Mijn film werd in Nederland matig ontvangen. Door de hele affaire is ‘ie ineens wereldwijd bekend geworden.’ Maar hoe zit het met de titel van zijn korte film, The Space Between Us, nu blijkt dat er een andere film met die titel is uitgebracht. Dat gaat over een bovenaards wezen. Heeft Nollkaemper met zijn titel geen plagiaat gepleegd? Nollkaemper: ‘Zulke titels komen zoveel voor. Ik liet me inspireren door een gelijknamige song van Ian Britt.’
Eric Bos

The Shape of Water van Del Toro gaat met grote verwachtingen de Oscaruitreikingen op 4 maart tegemoet. Dertien nominaties, daarvan zal zeker een aantal worden verzilverd.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *