Filmpjes

Renaissance in het Noorden-opening-Natuur Museum Fryslan

 

Renaissance in het Noorden-Museum Martena, Franeker

 

Jantien de Boer (27), beeldend kunstenaar /student Klassieke Academie, Groningen

 

De Verbazing van het Noorden en de
Jubileumtentoonstelling Museum De Buitenplaats
TV-Drenthe maakte opnamen terwijl honderd kunstenaars uit het Noorden en de rest van het land op 5 september 2011 naar Museum De Buitenplaats in Eelde gekomen om aan te zitten aan een overvloedig diner t.g.v. het 15-jarig jubileum van het museum. De lange tafel in de grote museumzaal stond temidden van zo’n 700 schilderijen en beelden die waren ingeleverd op de reuzententoonstelling Eelder Eden, een naam die verwijst naar de paradijselijke museumtuin die Eelde rijk is.

 

Jubileumtentoonstelling Museum Buitenplaats
De Groninger beeldend kunstenaar en filmer Herman Tulp maakte over de jubileumtentoonstelling van Museum De Buitenplaats in Eelde een vervolg op zijn eerdere film (zie elders op deze pagina).Paradijzen in Museum De Buitenplaats
Ruim 500 kunstwerken werden september 2011 ingeleverd voor de tentoonstelling ´Eelder Eden, 15 jaar paradijs op aarde´ in Museum De Buitenplaats. De kunstenaars kwamen overal vandaan, maar hebben de afgelopen vijftien jaar dat het museum bestaat ooit werk geëxposeerd in De Buitenplaats. Aan de tentoonstelling deden onder anderen Liesbeth Honders en Eric Bos mee.

 

De Verbazing van het Noorden
De filmpjes die Herman Tulp in 2009 over De Verbazing van het Noorden maakte heeft hij nu als één complete film compleet op YouTube geplaatst (Verbazing van het Noorden – compleet). Zo vormen de opnamen van de verkenning van het oude Groninger Museum als expositieplek, de opknapbeurt van de zalen, de inrichting en de tentoonstelling achter elkaar geplaatst een film van ruim 35 minuten. De Verbazing van het Noorden was een initiatief van de Klassieke Academie in Groningen die ruim 50 kunstenaars uit het Noorden uitnodigde hun figuratieve werk, schilderijen, beeldhouwwerk, grafiek en tekeningen, van december 2008 t/m maart 2009 te exposeren.