1195 Realisme, maar dan anders

visualia-1195-carola-schapalsCarola Schapals: ‘Still’ (2015) olieverf op linnen (140x170cm)
Copyright: Ann’s Art, Groningen

Carola Schapals (Wilhelmshaven, 1954) schildert landschappen, meestal natuur, ook vaak architectuur, soms in combinatie. Als je voor haar grote doeken staat, zie je een overdaad aan groen, bomen, planten en riet waar een wateroppervlak doorheen schemert of waar de hemel uit vlekken en spatten bestaat. Alsof de verf geen afscheid kon nemen van het doek en nog van het penseel droop nadat Carola Schapals klaar was.

Haar landschappen trekken je naar zich toe. Zo blijkt er bijvoorbeeld één te hangen tussen de onafzienbare opeenstapeling van meubels, kleden, objecten en kunst in het Maupertuusgebouw langs de A7 in Groningen. Het zit ‘m niet alleen in het aantrekkelijke onderwerp van de schone natuur, maar vooral in de manier van schilderen. Gelukkig was het geen verdwaald schilderij dat bij een bepaald bankstel hoorde, maar vrije kunst waarvan er nog veel meer is te zien bij de inpandige galerie Ann’s Art. In al haar schilderijen zit een bepaalde kwaliteit die zich onderscheidt van veel andere kunst die daar te zien is. Het is geheimzinnig, in details expressief of impressionistisch, vaak dromerig en poëtisch, maar ook abstract in zijn opzet en vlakverdeling. Een gelaagde natuurimpressie zou je het kunnen noemen. Realistisch en spannend genoeg om het tot hedendaags realisme te rekenen.

Het mooie is dat je met de werkelijkheid alle kanten op kunt, al wemelt het doorgaans gek genoeg van het middelmatig foto’s naschilderen in ons land. Ook Carola Schapals werkt naar foto’s, maar in haar handen treedt er een duidelijke metamorfose op. Ze werkt met olieverf op linnen en verhevigt het licht en donker contrast, brengt de verf op verschillende manieren op, in meerdere lagen, maar hier en daar ook zo vloeibaar dat er wolkjes en schiftingen ontstaan alsof het aquarelverf is. Onder het realistische oppervlak zit een abstracte verflaag met een vlekkerige en bekraste verfhuid die suggesties wekt van natuurlijke fenomenen als wolken, mist en waterreflecties.

Het gevolg is dat een hoekje of randje echte natuur bij haar verandert in een mysterieus woud, een doorgroeide wereld. Een gewoon landschap krijgt een diepere, romantische betekenis, versterkt door de combinatie van precies geschilderde werkelijkheid en een persoonlijke vertaling daarvan. Zoals ze het heeft geschilderd, zo komen we het nergens tegen. Dat maakt dat je er, al hangt een schilderij van haar ergens verloren, meteen naar toe loopt om de kracht ervan te ondergaan.

Schilderijen van Carola Schapals zijn permanent te zien bij Galerie Ann’s Art, Laan Corpus den Hoorn 100 in Groningen.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *