Fotoboek Amsterdamse School in stad en regio Groningen

Groningen (22 september) – Bij uitgeverij boekwerk&partners verscheen deze week een prachtig vormgegeven boek over de Amsterdamse School in Groningen met de titel Pronkjuwelen van baksteen, Amsterdamse School in Groningen. Het is een fotoboek geworden met inleidende en verklarende teksten van schrijver-journalist Eric Bos. Daarin wordt beschreven hoe de Amsterdamse School een eeuw geleden in Amsterdam ontstond en hoe deze vervolgens naar Groningen overwaaide, waar het een tweede en belangrijke bloeitijd beleefde. Eric Bos verdiepte zich in de Amsterdamse School, een invloedrijke avant-garde stroming in de architectuur, zoals die in veel gebouwen in stad en provincie vorm kreeg en raakte steeds enthousiaster. Dat enthousiasme is in de tekst terug te lezen.

De Amsterdamse fotografe Norma van der Horst die in Drenthe woont, reisde stad en platteland af om voor deze speciale uitgave bijzondere foto’s van bijzondere architectuur te fotograferen. Vooral de details van gebouwen, gevels en interieurs spreken boekdelen. Daarvoor werkte ze in nauw overleg met de auteur van het boek.
Groningse architecten onder wie Evert van Linge en Egbert Reitsma kregen in Amsterdam les van Joan van der Meij en Jan Gratama en keerden met de opgedane kennis en ervaring naar Groningen terug om die in de praktijk te brengen en er tevens een noordelijke draai aan toe te voegen.
‘Zo doken in dat strenge Groningen met zijn sobere levensstijl en eenvoudige architectuur ineens vrolijke versieringen op, kleuraccenten, ongewone materialen, originele toepassingen en elementen zonder enig doel dan alleen het oog te verblijden,’ zo schrijft Eric Bos in ‘Pronkjuwelen van baksteen, Amsterdamse School’ in Groningen.

Het mooie is dat de meeste gebouwen in de Amsterdamae Schoolstijl nog bestaan en goed onderhouden hun vorm en kleur behouden hebben. Een kaart in het boek geeft de locaties aan waar ze te vinden zijn.

Norma van der Horst/Eric Bos: Pronkjuwelen van baksteen. Amsterdamse School in Groningen. 253 pag. full color 34,50 euro (uitgeverij boekwerk&partners, Groningen).

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *