Geen workshops, wel geld kwijt

lipking_adriftJeremy Lipkin: ‘A Drift’ olieverf op linnen.

Groningen (20 mei) – Het zouden eind juni allemaal geweldige kunstworkshops worden. Met les van internationale topkunstenaars op het gebied van het klassieke portretschilderen. Georganiseerd door Classic Art Atelier in Maarssen. Dure workshops, maar daar kreeg je dan ook iets voor terug. Totdat de deelnemers begin deze maand bericht kregen dat het definitief niet doorging. En dat ze hun geld niet terugkregen. Onder hen bevinden zich zeven kunstenaars uit het Noorden.

Svetlana Tartakovska uit Haren (Groningen) is één van de gedupeerden. Zelf geeft deze bekende kunstenaar ook workshops. Om haar kennis en kunde op te vijzelen had ze zich ingeschreven voor een workshop van Jeremy Lipking die, evenals zijn collega César Santos, daarvoor uit de Verenigde Staten helemaal naar Maarssen zou komen. ‘Zo’n kans krijg je niet gauw’, vond Svetlana, die wel verbaasd was dat Classic Art Atelier zoiets voor elkaar had gekregen. De workshop van César Santos kostte 875 euro, voor die van Jeremy Lipking werd 1275 euro gevraagd. ‘Het zijn geweldige schilders en je kunt een hoop van ze leren.’

De eigenaar en organisator van Classic Art Atelier, mevrouw J.S. uit Vleuten, zelf kunstenaar, is inmiddels het land uit. Ze verblijft in Senegal. De website van haar school is uit de lucht, haar telefoon reageert niet meer, haar galerie in Londen is gesloten. De gedupeerden hebben zich gegroepeerd en aangifte gedaan. De politie van Utrecht zit bovenop de zaak. Een aantal gedupeerden is bezig de gecancelde workshop van Jeremy Lipking alsnog door te laten gaan en zoekt een geschikte ruimte en sponsors om dat financieel mogelijk te maken.

Kunstenaar Esther Schlebos uit Buinerveen (Drenthe) was een van de deelnemers die zich voor de workshop had ingeschreven. Ze zegt dat J.S. meer inschrijvingen binnenhaalde dan er konden worden geplaatst. ‘Aan de workshop met Lipking konden maximaal vijftien mensen meedoen, maar ze incasseerde het geld van negentien mensen. Ook andere lessen en workshops gaan niet door, in totaal zijn er tussen de 80 en 100 mensen de dupe. Voor de workshops en overige lessen heeft ze zo’n 80.000 euro bij elkaar geharkt. Dat geld is nu foetsie.’
De echtgenoot van Esther Schlebos had begin deze week nog telefonisch contact met J.S. ‘Ze zei dat de schuld buiten haar om lag, door te weinig inschrijvingen bijvoorbeeld.’ Een andere schuldige was César Santos omdat die van tevoren geld wilde.
Intussen is bekend geworden dat J.S. geregeld naar Senegal op en neer is geweest, daar een huis heeft gehuurd en een nieuwe auto heeft gekocht.

Geld is een rode draad in de handel en wandel van J.S. Aan César Santos liet ze weten dat ze geen geld had om hem te betalen, maar dat ze wel haar school voor 30.000 euro per jaar aan hem wil verhuren, gedurende 15 jaar.
Degenen die nog contact met J.S. hebben gehad en van haar hoorden dat het haar schuld niet was, wijzen er op dat er meer kanten aan de zaak zitten. Ze heeft heel veel pech gehad, laat Gerard van Nimwegen, de echtgenoot van mevrouw J.S. met wie ze in scheiding ligt, weten. Hij schreef een open brief aan de groep gedupeerden waarin hij stelt dat de schuld bij een van haar docenten ligt met wie ze overhoop lag.
Overigens blijkt het niet de eerste keer dat J.S. het schip laat zinken. In 2011 gold dat haar Volksuniversiteit Stichtse Vecht waar, net als nu, de docenten en studenten naar hun geld konden fluiten. ‘Overmacht en pech,’ liet J.S. toen weten. ‘Wanbeleid,’ volgens een bestuurslid dat prompt opstapte.

‘Er is nooit een woord van spijt of compassie ten aanzien van de gedupeerden over haar lippen gekomen,’ zegt kunstenaar Carolien van Olphen uit Groningen. ‘Zoveel geld voor niets te hebben betaald om les te krijgen van zo’n belangrijke kunstenaar als Lipking, dat is erg verdrietig. Ik ben blij dat er nu een groep is die dat met medewerking van Lipking alsnog voor elkaar probeert te krijgen.’

J.S. bleek, ondanks herhaalde pogingen, niet bereikbaar voor commentaar. Intussen heeft ze bij de rechtbank van Midden-Nederland officieel een faillissement voor haar onderneming Classic Art Atelier aangevraagd.

Dit nieuwsverhaal van Eric Bos verscheen vrijdag 19 mei in het Dagblad van het Noorden.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *