Onbekende Zelenka bij Centrum Oude Muziek & Dans Groningen

Prague_sunrise_
Praag, de stad van Zelenka en Mozart.
copyright: wikipedia.org

Groningen (7 april) – Het Voorjaarsproject 2016 ‘Retour Praag’ van het Centrum voor Oude Muziek & Dans in Groningen bestaat uit een concert met muziek van Jan Dismas Zelenka (1679-1745) en Wolfgang Amadé Mozart (1756-1791). Het barokkoor en –orkest Diletto Musicale van Paulien Kostense voert een onbekend en grotendeels nog onuitgegeven werk van Zelenka uit.

Zelenka’s werk zat jarenlang verstopt in bibliotheken in voormalig Oost Duitsland. Nu dat ontsloten wordt, volgt de ene verrassing op de andere. Zelenka is volstrekt origineel, virtuoos en zijn tijd soms ver vooruit. Daarom sluit zijn muziek goed aan bij die van de veel latere Mozart.

Van Mozart wordt vervolgens het geliefde fluitconcert KV 313 uitgevoerd, ditmaal op een traverso. De solotraverso wordt gespeeld door Emma Zoé Elkinson, ‘elegant en raak, met een toon die je als luisteraar totaal inpakt’, zoals in de pers te lezen was.
Agnes van Laar en Han Warmelink zijn de vocale solisten, sopraan en tenor. Bij beiden treft het natuurlijke stijlgevoel. Het (amateur!) barokorkest wordt aangevuld met enkele professionele barokblazers. Zij bespelen o.a. de natuurhoorn.

Zaterdag 23 Groningen, Nieuwe Kerk, 20.15 uur en
zondag 24 Middelstum, Hippolytuskerk, 15.30 uur

Informatie over prijzen, kaartverkoop via www.centrumvooroudemuziekendans.nl

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *