1038 De Maloja Snake

malojaschlange

De Maloja Schlange bij het Zwitserse Engadin.
copyright: meteo.schweiz.admin.ch

De film ‘Clouds’ of Sils Maria van Olivier Assayas laat zich lezen als een boek en bekijken als een toneelstuk. Niet dat er toneelmatig in wordt geacteerd, allesbehalve. Een ervaren actrice, Juliette Binoche (50), heeft daarin als tegenspeelster een minder ervaren jonge Amerikaanse actrice, Kristen Stewart (24). Het is prachtig om het verschil in speelstijl te zien, de één heel Europees, waarbij alle emotionele registers worden bespeeld, de ander heel Amerikaans, met nogal vlak spel. En dan duikt er ook nog een andere jonge Amerikaanse actrice op, Chloe Grace Moretz (17), die net als Kirsten Stewart een korte, maar hevige horrorfilmcarrière achter de rug heeft. Dan ontstaat de pijn bij Binoche, door de totaal andere denkwereld, door volslagen andere opvattingen over wat een goede film is, wat timing is en wat acteren inhoudt. Wat dat betreft is de film een anatomie van het klassieke acteurschap.

Smartphones spelen voortdurend een storende rol in het persoonlijke contact tussen al deze mensen. Dat is onze tijd, daar moeten we mee leven. Alles is snel, oppervlakkig, jong, commercieel, eigentijds. Dat is moeilijk voor een gerenommeerde actrice die met het ouder worden worstelt. Vooral als de tijd om haar heen een heel andere dynamiek heeft gekregen.

Er zijn ook andere geluiden dan van ringtones te horen. Händel, bijvoorbeeld. Die muziek heeft een traag, breed tempo. Als een wolkensliert trekt Händel tussen de hijgerige hoogtepunten van het eigentijdse leven door. Het roept een andere dimensie op. Iets wat de eeuwigheid raakt. Dat is de bovennatuurlijke kracht van klassieke muziek in een goede film. We krijgen ineens een stukje stomme zwart-wit film te zien van Arnold Franck uit 1924. Tussen de bergtoppen van Sils Maria, boven de meren van het Zwitserse Engadin, baant een langgerekte wolkenformatie zich daarin een weg. Maloja Snake, heet dat zeldzame verschijnsel. Je weet niet wat je ziet. De natuur wordt ineens hoofdrolspeler. Een romantisch verschijnsel waar de tijd geen vat op heeft. Juliette Binoche maakt het mee, aan het eind van de film. Terwijl ze vanaf een alm over het dal naar het fenomeen kijkt, ontdekt ze dat alles totaal verlaten is. Ook zijzelf, de onherroepelijke eenzaamheid van de ouderdom.

‘Clouds of Sils Maria’ is te zien in Images, Groningen. Aanvang bijna elke dag 16.30 uur (zie verder bioscoopagenda). De film ‘Das Wolkenphänomen von Maloja’ van Arnold Franck uit 1924  is te zien op YouTube.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *