Patty Wageman directeur van Museum De Buitenplaats

foto Fred Ernst

Patty Wageman. Foto: Fred Ernst

Eelde (7 juni) – Patty Wageman wordt de nieuwe directeur van Museum De Buitenplaats in Eelde. Zij volgt Geert Pruiksma op, die bekend heeft gemaakt dat hij na 12,5 jaar directeurschap opstapt.

Patty Wageman (Groningen, 1967) is kunsthistorica en heeft in haar museale carrière veel ervaring opgedaan als directeur internationale tentoonstellingen en conservator bij het Groninger Museum. In 2011 vertrok zij, wegens interne strubbelingen in verband met geldelijke tekorten bij het Groninger Museum onder Kees van Twist, naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam als hoofd sector Collectie en onderzoek en zakelijk leider van het museum.

Geert Pruiksma raakte in 1996 als free-lancer betrokken bij De Buitenplaats. Eind 2001 trad hij aan als manager en na het overlijden van Janneke van Groeningen werd hij aangesteld als adjunct-directeur naast Jos van Groeningen.  Onder zijn leiding en spreekwoordelijke flair groeide De Buitenplaats uit tot een museum dat de verbinding zocht met de regio waar het zich bevindt en organiseerde tal van activiteiten voor jongeren.

Ook muzikale activiteiten, zoals openluchtopera’s en een serie zondagmiddagconcerten werden onder zijn leiding uitgebreid. In dat opzicht werd De Buitenplaats een multicultureel en actief centrum voor kunst, dans, muziek, shows en speciale evenementen, waarvoor hij als gastheer optrad. Voor de kunst in het Noorden is hij als directeur een belangrijk spil geweest. De Buitenplaats werd onder zijn leiding een podium voor de afgestudeerde studenten van de Klassieke Academie en stond altijd open voor een groot aantal gerenommeerde kunstenaars in het Noorden met wie een warme band werd opgebouwd.
Geert Pruiksma is tevens lid van de Raad van Advies van de Klassieke Academie.

Wat Geert Pruiksma na zijn aftreden gaat doen, heeft hij nog niet bekend gemaakt.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *