Notulenboeken Pictura zijn nooit weggeweest

Groningen (19 juni) – De notulenboeken van Kunstlievend Genootschap zijn terecht, Sterker nog, ze zijn nooit weggeweest. De mededeling van de Groninger Archieven aan Pictura dat er iets zou ontbreken of dat iemand ze had meegenomen, zoals gemeld in het bericht op deze website over de Rembrandt-etsen,  berustte op een administratieve fout.
‘Het is een misverstand geweest’, aldus Jona van Keulen van de Groninger Archieven. ‘Pictura kwam langs en wilde de boeken inzien. We hebben die toen voor ze klaargelegd. Toen kreeg Pictura te horen dat één van de boeken onvindbaar was en kennelijk uitgeleend. Dat kwam omdat een medewerker eerder dat deel na inzage niet had teruggeboekt. Maar Egge Knol van het Groninger Museum treft geen blaam.’

De notulenboeken zijn voor Pictura belangrijk omdat deze instelling daarin een aantekening hoopt te vinden over het eigendomsrecht van een aantal Rembrandt-etsen. Tot voor kort claimde het Groninger Museum het eigendom. Conservator Groninger Geschiedenis Egge Knol had al laten weten dat de etsen aan Pictura toebehoren. In ieder geval is hij nooit bij de Groninger Archieven geweest om de notulenboeken te lenen en te onderzoeken op het eigendomsrecht, zoals Picturavoorzitter Koos Dijksterhuis aanvankelijk vermoedde.

Bij wie het eigendomsrecht van de Rembrandts ligt, is nog niet bekend. Pictura kan in ieder geval gewoon het ‘ontbrekende’ notulenboek inzien.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *