Schoonheid is ook in Westeremden een lastig begrip

152

Kunstenaars Jan van der Scheer en Eric Bos in discussie tijdens de Forumdiscussie in Museum De Weem.  Foto: Liesbeth Honders

Westeremden (7 september) – Een verrassend aantal belangstellenden meldden zich afgelopen vrijdagavond bij Museum de Weem in het Groningse Westeremden. Daar hadden Henk en Babs Helmantel een forumdiscussie georganiseerd over Schoonheidsbeleving in Realisme en Abstractie in de rijk met schilderijen van Henk Helmantel en andere kunstenaars gestoffeerde museumzaal. Realisme, figuratie en abstract werk hing gebroederlijk naast elkaar. Zij vormden de illustraties voor het forumonderwerp.

Beeldend kunstenaars Jan van der Scheer, Rein Pol, Rob Mohlmann en Eric Bos diepten achter de tafel het onderwerp uit en gingen verder met het publiek in discussie. Het bleek nog niet zo gemakkelijk een gemeenschappelijk begrippenapparaat te hanteren. Het toch al lastige begrip ‘Schoonheid’ viel vrijwel meteen onder tafel, het begrip ‘Schoonheidsbeleving’ kwam ook al nauwelijks meer aan de orde. Maar het werd een levendige discussie en het publiek kon genoeg opsteken van de deskundigheid van de panelleden, onder voorzitterschap van Henk Helmantel zelf. Duidelijk werd dat aan een goed abstract schilderij evenveel te beleven valt als aan een goed uitgewerkte realistische voorstelling.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *