Helen Verhoeven exposeert haar serie ‘Mother’ in Amsterdam


helen verhoeven The Waiting 9

Mother 7, olieverf op doek, 142.2 x 106.7 cm (2013)

Amsterdam (9 september) – Beeldend kunstenaar Helen Verhoeven (Leiden, 1974), dochter van filmmaker Paul Verhoeven, woont zowel in New York als Amsterdam en exposeert schilderijen in Galerie ‘Stigter van Doesburg’ in Amsterdam. De tentoonstelling met de titel ‘Mother’ werd zaterdag 7 september opengesteld. Er was veel belangstelling voor het werk van Helen Verhoeven in de ideale ambiance van de galerie aan de Elandstraat.

Haar werk is een hommage en tevens commentaar op het verschijnsel ‘Moeder’, dat ze in alle toonaarden bezingt. De serie schilderijen tonen moederfiguren met kinderen, vaak in een ongemakkelijke omgeving waaruit een duidelijke ambivalentie spreekt. Seksuele identiteit en moederlijke identiteit botsen geregeld met elkaar. Haar schilderijen ademen de sfeer van een poppenwereld, maar zijn nergens sentimenteel, eerder aandoenlijk, verontrustend en mysterieus. Haar manier van werken doet denken aan de wereld van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.

 180

De opening in Galerie Stigter van Doesburg.

Ook Paul Verhoeven was aanwezig en toonde zich trots een dochter te hebben met zoveel beeldend talent. ‘Ik had zelf ooit kunstschilder willen worden’, vertelde hij desgevraagd, ‘maar ik rolde toevallig de filmwereld binnen. Jammer? Nou nee, mijn dochter vervult nu die ambitie.’

177 Paul Verhoeven en Eric Bos in gesprek tijdens de opening van ‘Mother’ van Helen Verhoeven.
Foto’s: Liesbeth Honders. 

Helen Verhoeven: ‘Mother’ Galerie Stigter van Doesburg, Elandsstraat 90, Amsterdam. Open: wo t/m vr 11-18, za 13-18 uur. T/m 5 oktober 2013

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *