Henk Helmantel is niet langer meer taboe

De Martinikerk zat bomvol tijdens de opening van de expositie
van Henk Helmantel.      Foto’s: Liesbeth Honders

Groningen (5 juni) – Het was natuurlijk te verwachten. Een opening van een expositie in de Martinikerk zoals gisteravond, met schilderijen van Henk Helmantel en met een openaar als Andreas Blühm, algemeen directeur van het Groninger Museum, dat moet wel iets bijzonders zijn. En inderdaad, het bijna anderhalf uur durend openingsritueel werd ingeleid door dominee Arie de Leeuw waarbij de orgelmuziek van Sweelinck, Buxtehude en Bach het publiek om de oren vloog, uitgevoerd door organist Sietze de Vries.

Niet iedereen in de bomvolle Martinikerk waardeerde de klanken van het beroemde Schnitger/Hinsz orgel, daar waren sommigen niet op voorbereid en daar werd achteraf wel over gemopperd. Maar veel aanwezigen waren onder de indruk. Vooral het verhaal dat Andreas Blühm hield over de wedstrijd tussen schilders en beeldhouwers in de Oudheid over wie het beste de natuur kon nabootsen was een verrassing. Het was een duidelijk statement, dat de avant-garde inmiddels historie was geworden en dat de terugkeer van andere opvattingen een gegeven is, zoals hij zei. Daarbij uitte hij zijn waardering voor het vakmanschap van Henk Helmantel.

Het kan verkeren. Voor de Groningers was het verhaal van Blühm een historisch moment. Dat hij zich niet blind staart op het Modernisme en zich openstelt voor meer klassiekere richtingen in de beeldende kunst, die in deze tijd overal gemeengoed zijn geworden, is een ommekeer in het denken over kunst en voor het tentoonstellingsbeleid van het Groninger Museum. Helmantel is niet langer taboe. En al leek de opening in deze kerk op een preek voor eigen parochie, gelovigen van alle kunstrichtingen waren met elkaar als in een oecumene kunstkerkdienst bijeen. Andreas Blühm is een man van de verbinding, vatte dominee De Leeuw het samen. En dat is een belangrijke constatering.

4 juli 2013 062

Drukte in het koor tijdens de opening van de Henk Helmantel-expositie in de Martinikerk.

 

 

 

Voor Henk Helmantel was het een bijzonder moment dat hij na 43 jaar voor het eerst weer in de Martinikerk exposeert. In de kooromgang hangt voornamelijk monumentaal werk. Grote formaten en onderwerpen als stillevens en kerkinterieurs, die op deze expositieplek beduidend beter tot hun recht komen dan in een galerie en zelfs iets sacraals krijgen. Wat vooral opvalt is dat de kerkinterieurs aan rijkdom en dramatische expressie hebben gewonnen.

‘Henk Helmantel in de Martinikerk’. De tentoonstelling in de kooromgang is te zien tijdens de reguliere openingstijden van de kerk. Toegang: € 5,00, kinderen tot 12 jaar gratis. Tot 31 augustus. De Martinikerk stelt verhoogde entreeprijzen in.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *