5 kussen-project in Appingedam feestelijk geopend

138

Natasja Bennink helpt in Appingedam mee een van haar
5 kussen-beelden te onthullen. Foto: Liesbeth Honders 

Appingedam (3 juli) – Onder de feestelijke klanken van de Pax Jazzband uit Delfzijl werd in Appingedam het beeldenproject ‘De 5 kussen van Appingedam’ onthuld. Het dreigde te gaan regenen, maar het bleef gelukkig droog totdat de onthulling achter de rug was.

Een als travestiet verklede presentator ging iedereen voor van het ene beeld naar het andere, een route die een verbinding moet aangeven tussen het oude winkelgebied in het historische stadshart en het nieuwe winkelcentrum Overdiep.

Aan Natasja Bennink uit Ezinge was de opdracht gegeven om met kunst deze commerciële verbinding te symboliseren. Zij deed dat door vijf Damster paren te vragen model te staan voor een serie bronzen beelden van kussende hoofden.  De modellen werden uitgezocht op leeftijd en achtergrond, zo verschillend mogelijk, en van heel verschillende leeftijden. Daarmee wil de gemeente Appingedam ook de verbinding tussen haar bewoners en de stad aangeven. Voor Natasja Bennink is vooral de verbinding tussen twee mensen van belang. Voor haar is het beeldenproject ‘een ode aan de liefde’, zoals ze het uitdrukt.
Na de onthulling werd in de Nicolaikerk de film vertoond van het hele project. Binnenkort is de een uur durende filmdocumentaire ook in Images in Groningen te zien.

De beelden zijn voorzien van een QR-code. Wie deze met zijn of haar I-Pad scant, krijgt een tekst te lezen over het project en over elk beeld in kwestie.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *