985 Een mislukt meesterwerkje

Visualia 985 Jannes de Vries Steentil

Jannes de Vries: ‘Steentil’ (1966) olieverf op doek (80x100cm)
copyright: 2013 – Henk van Os

Dit revolutionair geschilderde landschap heeft wel een heel prozaïsche titel: Steentil. Dat moet dus wel Groningen zijn, en dat is het ook. Moet je je voorstellen dat je op een roze weg naar boven moet klimmen, die eenzame figuur achterna die bijna het hoogste punt heeft bereikt, over een onooglijk stenen bruggetje, een steentil. Maar is dit echt Groningen? Waar kom je zo’n roze weg, gele sloot, paarse lucht en oranje gras tegen? Op de schilderijen van De Ploeg, natuurlijk. Die schilderden het groen-grijze Groningen om in een kleurenzee, zodat alles er ineens feestelijk uitziet. Het wandelen door de landschappen van De Ploeg is een compleet avontuur. Ook in 1966 nog, toen De Ploeg al lang over haar hoogtepunt heen was. Maar Jannes de Vries niet. Die schilderde steeds kleuriger.

Jannes de Vries, die dit meesterwerkje in 1966 schilderde, vond het zelf kennelijk te heftig. Het schilderij bevindt zich in de collectie van Hoogleraar Kunst en Maatschappij, Henk van Os, die zijn hele verzameling kunst aan het Groninger Museum schenkt. Henk van Os vond het schilderij achterin de kast in het huis van de schilder, want die wilde het vernietigen. ‘Het schilderij is niet karakteristiek voor De Vries’, zegt Henk van Os in het nieuwste Groninger Museum Magazine. ‘Hij heeft zich hier volkomen laten gaan – zo woest – en ik dacht dat is nu tenminste een keer goed gelukt, en dat was volgens hem juist mislukt.’

In het oeuvre van de schilder wemelt het van wegen die ogenschijnlijk naar de hemel voeren. Vaak gaat dat naar een kerkje op een wierde, zodat je met enige dramatiek zo’n landweggetje als onze levensweg kunt beschouwen. Dan moeten we eerst wel door een heidense kleurenwereld. Maar als het guur en koud is, en de wind ons bijna onderuit blaast, wordt de klim beloond met een hete kom soep in het donkerrode huis achter de brug.

Op zaterdag 1 juni heeft in het Groninger Museum, 15.00 uur, een paneldiscussie plaats met Henk van Os over zijn schenking. Daarna is de schenking te zien t/m 15 september 2013.

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Een reactie op 985 Een mislukt meesterwerkje

4 juni 2013 om 12:17
Sophia Langenkamp

Vanochtend heb ik dit schilderij in het Groninger Museum gezien en ik kon mijn ogen er niet van af houden. Fantastisch, de agressie en de volharding die er af spat. Om nu te lezen dat de schilder het zelf een mislukt werk vond, vind ik fascinerend. Want terwijl ik naar het schilderij stond te kijken, voelde ik: dit is vanuit een pure, heftige emotie geschilderd. Nu vermoed ik dat het een gemoedstoestand was die de schilder zelf niet wenselijk vond. Dat maakt het schilderij nog interessanter. Binnenkort maar weer naar het Groninger Museum, ik moet ‘Steentil’ nog een keer zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *