Jubilerende ‘Sacre’ van NNO met stadslawaai

Le Sacre publiek

 Publiek luistert naar de inleiding van burgemeester Peter Rehwinkel bij de uitvoering van Le Sacre du Printemps van Igor Strawinsky door het Noord Nederlands Orkest.

Groningen (29 mei) – Woensdagochtend om acht uur stond de Grote Markt in Groningen tjokvol met publiek om een gedenkwaardig openluchtconcert bij te wonen waarbij dirigent Michel Tabachnik met het 150-jarige Noord Nederlands Orkest een uitvoering gaf van ‘Le Sacre du Printemps’ van Igor Strawinsky. Precies honderd jaar geleden, op 29 mei 1913, had de première plaats van deze balletmuziek die indertijd een schandaal veroorzaakte. Je kon je er iets bij voorstellen. Als een machine stampt, dendert en marcheert het veertig minuten durende stuk het oor van de luisteraar binnen. Nog steeds zijn er musici die Le Sacre en andere composities van Strawinsky verfoeien en het onmenselijke muziek vinden.

Het blijft moderne muziek, dat wil zeggen muziek die met al haar vernieuwingen in klank, harmonie en ritme en het soms op de vlucht jagen van een melodie even toegankelijk en ontoegankelijk klinkt als een eeuw geleden. Dat werd tijdens deze aubade nog versterkt door de erbarmelijk schrille geluidsversterking waarbij strijkers soms niet van blazers waren te onderscheiden en allerlei nuances in de meer rustige, zelfs dromerige en geheimzinnige passages verloren gingen. De gemeente Groningen had er bovendien voor gezorgd dat reinigingsmaterieel luidruchtig de goten rond de Grote Markt schoon veegden, zodat ‘Le Sacre’ van extra dreigende ondertoon voorzien werd. Michel Tabachnik keek er af en toe van op. Van schrik liet een van de slagwerkers op een stil moment zijn trommelstokken vallen zodat de dirigent even geërgerd met zijn hoofd schudde.

Maar het maakte niet uit. Het was feest, het ging om het vieren van de lente, in de vorm van een prehistorisch lenteritueel waarin het gaat om dood, lust en nieuw leven. En zowaar, ‘Le Sacre’ was amper begonnen of de grauwgrijze lucht brak open en zonnestralen beschenen als theaterspots het centrale plein van Groningen.

Marie Strawinsky, de achterkleindochter van Igor Strawinsky, die de uitvoeringen van Le Sacre zowel in Moskou als  in Eelde en Groningen begeleidt, was persoonlijk aanwezig.  Op de transen van het tijdelijke Foruminformatiepaviljoen stonden de bobo’s toe te kijken, een beeld zoals we dat nog kennen uit de tijd van de Sovjetleiders die op de transen van het Kremlin de parade bijwoonden. Zo werd het jubileum van ‘Le Sacre’ een historische en goed bezochte gebeurtenis. Misschien kan de stad vaker dergelijke aubades cadeau doen aan het volk.

Marie Strawinsky

Marie Strawinsky op de Grote Markt in Groningen, tijdens de uitvoering van Le Sacre du Printemps. (Foto: Eric Bos)

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *