A Royal Affair: sterk drama is een spiegel van deze tijd

Alicia Vikander en Mads Mikkelsen als koningin Caroline en Johann Struensee in ‘A Royal Affair’ van Nikolaj Arcel.

Het is een beetje vergelijkbaar met de huidige VS. Verbeteringen voor het volk worden tegengehouden door de christelijke rijken die niets van hun bezit willen afstaan. Elke goedwillende president loopt daarop stuk.

In deDeense film ‘A Royal Affair’ van Nikolaj Arcel zien we hetzelfde gebeuren als een lijfarts met linkse overtuigingen wordt aangesteld aan het 18de-eeuwse hof van de Deense koning Christiaan. Onder invloed van de verlichte ideeën van Jean Jacques Rousseau en Voltaire wordt Denemarken een voorbeeldland dat zich bevrijdt van achterlijkheid, bijgeloof, sociale achterstand en vervuiling. Totdat de rechtse kliek een coupe pleegt, de lijfarts wordt onthoofd en de koning wordt afgezet.

A Royal Affair is in dat opzicht een politiek drama, een spiegel van deze tijd, verpakt als dramatische, want hopeloze, liefdesaffaire, wanneer de lijfarts en de jonge koningin Caroline verliefd op elkaar worden en samen een kind krijgen, wat ten koste gaat van de vriendschap tussen de lijfarts en de koning. Die vriendschap, die onze sympathie oogst, wordt echter gercorrumpeerd door het overspel, maar vooral doordat de lijfarts de macht begint over te nemen. Net als iedere politicus, van welke kleur dan ook, raakt hij geïnfecteerd door het politieke machtsspel en is bereid zijn integriteit op te offeren om zijn doel te bereiken.

Intussen is A Royal Affair en schitterend kostuumspektakel, een verrukking voor het oog, zowel op de meer flamboyante momenten als in de ingehouden, ook qua kleur, scènes over het achttiende-eeuws hofleven die de laatste jaren al vaker bezongen is in prachtige films die de lange tijd zo gewaardeerde BBC-producties in de schaduw stellen.

Alicia Vikander is de even breekbare, melancholieke als verleidelijke koningin Caroline van Wales die met haar neef Gustav zal trouwen om hem aan een zoon te helpen. Mads Mikkelsen is de mooie, intrigerende Duitse lijfarts Johann Friedrich Struensee, Mikkel Boe Folsgaard een volstrekt overtuigende Deense koning Christiaan VII die ook in werkelijkheid leed aan buien van krankzinnigheid.

A Royal Affair is een ware geschiedenis die opnieuw duidelijk maakt dat niet alleen het volk, maar ook de monarchie ernstig leed onder de tijdgeest en de heersende politieke intriges. De titel slaat niet alleen op de verboden liefde, maar evenzeer op de wankele en verre van benijdenswaardige posities van de Europese tronen.

A Royal Affair is een indringende film van twee-en-een-half uur met een kwaliteit die we vanouds alleen in Scandinavische films tegenkomen en die op het netvlies blijft hangen. Het is het waard om op z’n minst een tweede keer te zien.
Eric Bos

Te zien in: Forum/Images Groningen. Week 36/37 do, vr, ma, di, wo 21.25 – za 16.45 en 21.25 – zo 16.45 en 21.00 uur. 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *