Helmantel schildert Sweelinck

Groningen (8 september) – Op zijn eigen website is het nog niet te zien, het portret van de Nederlandse componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck, maar op de site van Art Revisited prijkt het in alle glorie. De kunstenaar Henk Helmantel uit Westeremden vervaardigde het portret in het kader van het Sweelinckjaar 2012. Aan deze componist werd op het Festival Oude Muziek in Utrecht afgelopen maand ruimschoots aandacht besteed. Sweelinck (1562-1621) zou je de Nederlandses Bach kunnen noemen als je kijkt naar zijn betekenis en invloed. Hij was een befaamd orgelbouwer en de laatste grote polyfonist.

Het olieverfportret dat Henk Helmantel dit jaar maakte, is een paneel van 81×68 cm. Hoewel Helmantel vooral bekend is door zijn stillevens en kerkinterieurs, heeft hij in de loop van de tijd een serie zelfportretten gemaakt, evenals een kopie van een Rembrandtportret en portetten van familieleden of kopieën van oude meesterwerken.

Het portret is een kopie van een bestaand portret van Jan Muller uit 1624 dat ooit op het Nederlandse bankbiljet van 25 gulden was afgebeeld.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *