Tafeldans, roman over melancholie en psychoanalyse

Groningen (22 juli) – Van Eric Bos verschijnt in januari 2013 de roman ‘Tafeldans’ bij Uitgeverij Passage in Groningen.
Tafeldans beschrijft op een filmische wijze de spannende psychotherapie die een ambitieuze psychiater in opleiding op keizerin Elizabeth (Sisi) van Oostenrijk toepast, nadat zij hem heeft geconsulteerd vanwege haar buien van melancholie. De lezer zit er als het ware bij wanneer woord voor woord verslag wordt gedaan van deze zittingen, een combinatie van hypnose en praattherapie. Elisabeth consulteert al jaren masseurs, hypnotiseurs en kwakzalvers en heeft haar laatste hoop gevestigd op de jonge psychiater. Deze hoopt met zijn pas verworven inzicht in een geheel nieuwe behandeling, de wonderkuur of psychoanalyse, het lijden van de keizerin te verhelpen.

De auteur neemt de lezer aan de hand door het negentiende eeuwse Wenen, afgewisseld met een verblijf op Korfu waar de keizerin een paleis laat bouwen. De sociale en politieke verwikkelingen, het opkomend antisemitisme en vreemdelingenangst in de Oostenrijkse hoofdstad maken een scherpe vergelijking met onze tijd.
Ook ontmoet de lezer bekende persoonlijkheden onder wie Sigmund Freud, Joseph Breuer, Johannes Brahms, Johann Strauss en Gustav Klimt.
‘Tafeldans’, telt ca 300 pagina’s en kost 19,90 euro.

Eric Bos had eerder succes met zijn burleske debuutroman ‘De Trouwe Nimf’, dat zich afspeelt in het 18de-eeuwse Venetië.
(Zie ook Boeken&Publicaties op deze website)

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *