939 Kris kras

Auke de Vries: ‘Zonder titel’ (2011) kleurpotlood op papier. Foto: Anne de Vries /Copyright: 2012 – Museum Belvédère, Heerenveen

Auke de Vries (Bergum, 1937) tekent in de lucht. Als je zijn atelier binnenkomt waan je je in een driedimensionale tekening. Draad, kleurelementen en objecten staan kris kras door elkaar, tot aan het plafond. Zijn sculpturen die je overal in de wereld tegenkomt, priemen als potloodkrabbels de hemel in. Origineel, dat zeker. Auke de Vries is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van zijn generatie. Je snapt nooit direct waar zijn sculpturen en beelden over gaan, maar ze verwijzen wel naar iets. Je moet je gewoon openstellen en je hoofd gebruiken. Een goed voorbeeld is zijn Rotterdamse ‘Maasbeeld’ uit 1982. Naast de Erasmusbrug golft en wringt een lange, dunne metalen sculptuur over het water, als een reuzenbedelketting die naar het scheepsverkeer verwijst.

Zijn tekeningen doen denken aan de abstracte composities van Wassili Kandinsky met pijlen, vlakken en sporen die wild over het doek zigzaggen en toch iets met elkaar te maken hebben, al weet je niet precies wat. Het grillige, abstracte vormenspel van Auke de Vries betekent wel iets, maar de kunstenaar wil er geen verhaal mee vertellen. Hij begint een tekening niet eens met een idee. Hij maakt nonchalant een krabbeltje. Dat dijt dan uit, er schieten pijlen tevoorschijn, lijnen vliegen naar de rand van het papier, het doet denken aan vuurwerk. Gillende keukenmeiden, vuurpijlen, rotjes. Alsof hij elke keer de afmetingen van het papier of van de ruimte wil tarten.

We hebben het jaren geleden op deze plaats al eens gehad over zijn sculptuur ‘Gelandet’uit 2001 op het dak van Daimler-Chrysler in Berlijn, de ‘Ark van Noach’. Die hangt half over de dakrand, alsof het elk moment kan wegvliegen. Dat is nu ook weer zo met de sculptuur ‘After the Rain’, op het dak van Museum Belvédère. Je verwacht dat die na afloop van de tentoonstelling van Auke de Vries, als een ruimteschip zal opstijgen.
Het mooie is: zijn ruimtelijk werk komt uit de tekening voort, het heeft een strikt eigen signatuur en het is in de openbare ruimte dwingend aanwezig.

 ‘Auke de Vries’. Museum Belvédère, Oranjewoud bij Heerenveen en de Friesland Bank in Leeuwarden. Museum open: di t/m zo 11-17 uur. T/m 26 augustus 2012.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *