De levensader van Groningen

Het gaat best goed met het Forum, nu er naast Bas van Kampen (jarenlang een betaald directeur zonder gebouw) ook een echte intendant is aangesteld. Vandaag stond een interview met hem in het Dagblad van het Noorden, journalist Thom Verheul (61) is dat, wiens taak het blijkt te zijn ons Groningers eindelijk af te helpen van onze neiging tot scepsis en gekanker over een nu al geldverslindend project als het Forum waarvan niemand ons tot nu toe kon vertellen wat voor moois daar straks allemaal gaat gebeuren en hoe we die honderdduizenden mensen jaarlijks uit het westen weten te trekken met… ja, met wat eigenlijk?

Thom weet het, Thom Verheul heeft een mooi verhaal. Hij weet precies wat er straks in het Forum gaat gebeuren, dat legt hij uit, en als je dat zo leest, overvalt je een diep geluksgevoel. Wat voor spectaculairs komt er allemaal in het Forum, opdat wij het liefst met z’n allen de hele dag op het plein en in het gebouw willen dansen van vreugde en opwinding?

Voorop gesteld, Thom komt uit Voorburg en heeft best begrip voor onze typisch Groninger scepsis. Wat de boer niet kent dat lust ‘ie niet, toch? ‘Tegen de Martinitoren was ook veel weerstand’, zegt hij. Kennelijk heeft Thom jarenlang de stadsarchieven uitgeplozen om eeuwenoude schriftelijke processtukken te komen van Middeleeuwse Stadjers die er niks in zagen dat Groningen een grote toren kreeg. Een toren die toen vast ook veel te duur werd bevonden. Ons was dat nog niet bekend. Maar Thom is journalist, die weet alles te achterhalen. ‘Het knalt en het knettert in Groningen’, weet hij bijvoorbeeld, hoewel wij daar nooit iets van merken als we door de binnenstad lopen, of het moest al de herrie in de bouwput van het Forum zijn.

Maar kan Thom ons nou eindelijk eens vertellen wat voor spektakel we kunnen verwachten in en rond het Forum?
‘Het Forum wordt een dynamisch en levendig centrum’, zegt Thom. Dat wisten we al, Thom. Hij noemt de verkiezingen die daar plaats zouden kunnen hebben, de lijsttrekkers die daar bijeen zouden kunnen komen. Ook kunnen de Groningers er vragen stellen. Voordat we kunnen bedenken welke vragen we dan zouden willen stellen, gaat Thom alweer verder.

‘Het herbergt een bibliotheek’, zegt hij. Aha, werkelijk? Als dat er is, gaan we er elke dag naar toe. ‘De bibliotheek die een magneet van mensen is en daarmee de levensader van het Forum is’, zegt Thom. Dát is het Thom. Boeken. Het medium van de toekomst. Daar zijn we dol op. De massa’s mensen die nu dagelijks de huidige bibliotheek bezoeken, daar in de rij staan om te kunnen lezen, te lezen, te lezen en nog eens te lezen. Die is al jaren te klein om iedereen te kunnen bergen. Daar komen minstens tienduizend mensen per jaar uit de rest van Nederland naar toe om een boek in Groningen te lenen. Meesterlijk, zeker weten.

Met Thom Verheul (61) wordt het Forum een klinkend succes, dat is duidelijk De gemeente heeft een goede kijk op talent, een goed gevoel voor kwaliteit. Dit is de man, dit is Thom Verheul. Als hij in de politiek zat, zouden wij op hem stemmen. Thom bezit beslist een geheim masterplan waaruit hij put. Hij komt op dreef, want alsof boeken nog niet genoeg zijn, roept Thom: ‘De Archieven komen er in.’ Ahhh, dat is de uiteindelijke meesterzet. We zien de rijen mensen al hongerig voor het Forum staan om eens een echt archief in hun leven te zien, het liefst een Groninger Archief. ‘De wedstrijden van FC-Groningen worden er uitgezonden’, zegt Thom. Alsof het Forum al niet verzadigd met zijn fantastische ideeën. Ho Thom, kalm aan, het moet niet te gek worden. Zo raakt de binnenstad nog permanent verstopt. Geeft niks, ‘begeestering is het woord’, zegt Thom.

Je weet niet wat je leest, je weet niet wat je hoort. ‘Durven dromen’, zegt Thom. ‘Fantaseren, maar tegelijkertijd hands on,’ zegt Thom. Die Thom, ook al internationaal georiënteerd. Dat belooft wat. Hij kent de vijanden van het Forum. ‘Er zijn mensen die het niet hebben, ook bij jullie op de krant’, verwijt hij zijn collega’s in het interview. ‘Dat zijn de remmers die de boel verstoppen, en die moet je óf zien te lozen, óf je moet de knop bij ze zien om te zetten,’ zegt Thom. Zo is het Thom. Het is nou wel mooi geweest met die sceptici. Entlösen, die hap.

Maar Thom, wacht even. Thom! Thom! Mogen wij nou eindelijk eens weten of er nog iets bijzonders in het Forum gaat plaatshebben die al het geld dat er in gepompt wordt en gepompt moet blijven worden en die hele sloop en overlast die het kost de moeite waard maken? We wachten al zo lang op een antwoord en noch Bas van Kampen, noch de politiek, noch de fanatieke voorstanders hebben ons kunnen overtuigen dat het Forum echt heel bijzonder wordt. En jij, godzijdank ben jij nu aangesteld en je kunt het, Thom, jij bent degene die de tegenstanders kan overtuigen. Met niks een heel interview vullen, dat doen ze je niet zomaar na, Thom. Dus vertel alsjeblieft eindelijk eens wat er voor bijzonders in dat Forum gaat gebeuren. Dan konden we misschien ook een beetje enthousiast worden, Thom, en met jou daar straks ronddansen in dat Forum. Doe je werk Thom. Het was een meesterzet van de gemeente om juist jou aan te stellen. Je kunt het best wel, echt.

Eric Bos (17 juli 2012)

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *