Porseleinen harnassen van Koninklijke Tichelaar

Leeuwarden/Makkum (17 juli) – De provincie Fryslân heeft beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen opdracht gegeven een kunstwerk te maken voor het nieuwe Provinsjehûs in Leeuwarden. Zijn kunstwerk bestaat onder andere uit elf witte porseleinen harnassen. Voor de uitvoering hiervan is Koninklijke Tichelaar Makkum benaderd. Het kunstwerk is inmiddels voltooid en werd op 22 mei 2012 door Koningin Beatrix onthuld.
De rode draad in het kunstwerk is de vraag wat de relatie is tussen politiek en kunst in een tijd waarin beide steeds verder van elkaar verwijderd lijken te raken.

In de publieksruimte van het nieuwe Provinsjehûs staan op elf consoles de elf witte harnassen met gesloten vizier. Statig, conservatief, overmoedig en fragiel; elk met een wapen van een Friese stad op het kuras. Het porseleinen harnas is als de Friese traditie, die het volk behoedt en tegelijk kwetsbaar maakt. Traditie beschermt maar is tevens de achilleshiel van de samenleving, zoals porselein duizend jaar meegaat of met één klap in gruzelementen ligt. Koninklijke Tichelaar Makkum heeft de talloze onderdelen van de harnassen geproduceerd.

Koninklijke Tichelaar Makkum heeft met deze opdracht opnieuw de ambachtelijke traditie en keramische kennis nadrukkelijk kunnen laten zien. Hans van Houwelingen: “Ik ben zeer onder de indruk van het aanwezige vakmanschap in Makkum”.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *