Behoudzucht bepaalt directeurskeuze

Groningen (18 mei) – Met Andreas Blühm heeft de gemeente Groningen een zeer capabele, maar ook behoudende directeur voor het Groninger Museum gekozen. De vriendelijke, maar formele Blühm heeft een uitstekende staat van dienst, zoals indertijd bij het Van Gogh Museum in Amsterdam, maar zal vermoedelijk niet de kleurrijke, op nieuwe en verrassende kunst gerichte aanvoerder zijn die het Groninger Museum zo hard nodig heeft. De gemeente Groningen heeft tegen een interessante en avontuurlijke visie gekozen en speelt, zoals helaas te verwachten viel, met deze benoeming op safe en behoudzucht. Met het avontuur en de glamour waardoor het museum internationaal in hoog aanzien stond, is het gedaan. Het zijn deze keer de ambtenaren geweest die wilden afrekenen met het spraakmakende beleid van Haks en Van Twist en de toekomst van het museum hebben bepaald.

Dat neemt niet weg dat Andreas Blühm een bekwaam museummanager is. Wat voorop staat is dat er een nieuwe directeur is, zodat de rust in het Groninger Museum kan terugkeren. En verder heeft hij zich vrijdag in de NRC over zijn plannen gezegd dat hij avontuurlijke tentoonstellingen wil maken, niet zomaar alleen schilderijen ophangen, al zal het beleid van Frans Haks en Kees van Twist niet terugkeren. Hij wil zelf als conservator optreden. Of hij daarin alle conservatoren meekrijgt, is de vraag.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *