1247 Een manier van leven

visualia-1247-barraud-2
François Barraud: ‘La tailleuse de soupe’ (vrouw die brood snijdt voor de soep). 1933, olieverf op doek, (87×92 cm) Particuliere collectie
copyright: 2019 – Museum More

De schilderijen van de vier Zwitserse broers Barraud uit de eerste helft van de 20ste eeuw zijn adembenemend. Door hun eenvoud en helderheid vooral. Over drie grote zalen verdeeld trekken ze stuk voor stuk je aandacht met hun schilderplezier en vakmanschap. Elk schilderij is bijna even goed, even verrassend van compositie, van kleur en van stofuitdrukking. En het meest bijzondere is dat ze volslagen onbekend zijn. Vier verschillende oeuvres die, al herken je al snel welk schilderij door welke broer Barraud geschilderd werd, naadloos op elkaar aansluiten en in elkaar opgaan.
Hun ouders waren Zwitserse horlogegraveurs. De vier zoons, François, Aimé, Aurèle en Charles gingen naar kunstopleidingen en richtten een atelier in op de zolder van het ouderlijk huis. Ze moesten vanwege de oorlogsomstandigheden als arbeider aan de slag en raakten vervolgens werkloos. In 1920 werden ze officieel erkend als kunstenaar en schilderden ze voor de gemeenschap van La Chaux-de-Fonds in ruil voor een werkloosheidsuitkering. Schilderen was voor hen een manier van leven en vooral van overleven.
Als je dan door hun gezamenlijke tentoonstelling in Museum More wandelt, waar zomaar dat volslagen onbekende stukje kunstgeschiedenis wordt getoond, verbaas je je erover hoe goed elk van deze vier kunstenaars was. We weten doorgaans weinig van de Zwitserse kunstgeschiedenis, omdat daar betrekkelijk weinig nieuws vandaan kwam. Met uitzonderingen als Arnold Böcklin, Paul Klee en Ferdinand Hodler. Maar kunst kan ook heel erg goed zijn zonder dat het vernieuwend wil zijn.
Ook de broers Barraud schilderden zoals iedereen in die tijd schilderde. Stillevens, interieurs, naakten en portretten. Maar kijk eens hóe ze die schilderden. Je herkent er ook de tijd in, vage verwantschappen met tijdgenoten als Carel Willink, Raoul Hynckes, Dick Ket, Charlie Toorop, de hele canon van modernisten die toch klassiek schilderden. Maar ze zijn vooral persoonlijk in hun manier van schilderen, heel intiem en warm. Zonder verwachtingen loop je het museum binnen om er helemaal opgewekt weer vandaan te komen. Klassieke schilderkunst is meer dan alleen maar mooie plaatjes. Goede schilderkunst doet iets met je. De oudste van de vier broers is de jong gestorven François Barraud (1899-1934). Hij schilderde bijzondere stillevens, maar ook zijn echtgenote, de Franse Marie Farge, als een Griekse godin. Maar allevier broers vertellen op hun eigen manier iets belangrijks over de schilderkunst. Weer heel anders dan we tot nu toe gewend waren.

De broers Barraud, vier Zwitserse realisten. Museum More, Gorssel. Open: di t/m zo 10-17 uur. T/m 12 mei. www.museummore.nl

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *