1178 Oneindige beelden

visualia-1178-gebben_twirling-thoughtMariëlle Gebben: ‘Twirling Thoughts’ (2017)
copyright: 2017 – Mariëlle Gebben

Rabbit, I Bring You the Flux is de titel van het fotoproject van Mariëlle Gebben (Sneek, 1979). Wat is The Flux? Een imaginaire wekelijkheid,’ zegt Mariëlle Gebben. Als we willen weten hoe die er uitziet, kunnen we nog het beste op de openingspagina kijken van haar website www.mrll.nl
Die begint met zacht gekleurde beelden van abstracties van de realiteit die voortdurend in elkaar overvloeien. Prachtig om naar te kijken en eigenlijk is het een visualisatie van wat ze schrijft over haar eigen werkelijkheid waarin ‘alles zacht, met elkaar verbonden en oneindig (is).’ Haar foto’s zijn stilstaande beelden, als onderdeel van het Fluxproject waarmee ze onlangs cum laude afstudeerde aan de Fotoacademie in Amsterdam. De titel Rabbit slaat op het knuffelkonijn uit haar jeugd met wie zij haar fantasieën en creatieve ideeën deelt. Die haar begrijpt en steunt.

Toch zijn het juist haar onbeweeglijke, abstracte en zachtkleurige foto’s die het meest intrigeren. In de stilstand ervan bloeien onze associaties op. Daardoor trekken al die amoebeachtige, wolkvormige verschijningen en kleurenpatronen de aandacht. Ze doen hier en daar denken aan onzichtbare levensvormen of aan anatomische details als weefsels en cellen.

Mariëlle Gebben heeft haar hersenen laten scannen waaruit grafische beelden van haar hersenvocht zijn ontstaan die zijn afgedrukt in het met de hand gemaakte fotoboek Rabbit, Chapter One: The Creation of The Flux. Het zijn als het ware echo’s van haar mentale brein waarin de creativiteit vonkt en pulseert. Haar beelden zijn precies zo zacht, met elkaar verbonden en oneindig als ze het zelf omschrijft.

De in Groningen woonachtige Mariëlle Gebben fotografeert doorgaans ook mensen, landschappen, dynamische structuren. Mooie foto’s van compositie en invalshoek. Bij Rabbit en The Flux gaat het niet om mooi, maar om intrinsieke schoonheid. In dat project stelt ze zich open voor haar eigen kunstenaarsgeest die ergens tussen die dynamische structuren en ijle kleurwolken huist. In koortsachtige ideeën of dwarrelende gedachten. Soms is het alsof we getuige zijn van de geboorte van een planeet. Waarbij de oneindigheid is te vinden in ondefinieerbare verschijningsvormen. Nergens houdt het op, het cirkelt in zichzelf, het golft in een lijfelijke kleurenzee, alles kun je er bij denken en voelen. Het klinkt beweeglijk, maar de beelden staan stil. Dat is het bijzondere aan haar fotografie. De werkelijkheid teruggebracht tot een ongrijpbaar vloeien, draaien en kolken. Zoals het is.

Mariëlle Gebben: ‘Rabbit, I Bring You the Flux’ Galerie H200, Bloemsingel 200, Groningen. Open: wo t/m za 13-17 uur. T/m 29 oktober 2018. www.studioh200.nl 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *