1174 Verschrikkelijke beeldhonger

visualia-1174-links visualia-1174-rechts

Patty Struik: Collage geënt op het thema ‘Renaissance van de kleine hoven’ in Kunstschrift’ 4/2017                  copyright: 2017 – patty struik

Met haar echtgenoot Albert Goederond maakte Patty Struik (Rijssen, 1962) onder de naam LaSalle objecten in de openbare ruimte. Zoals in 2008 in Hoogezand-Sappemeer. Daar vormen twee monumentale letters HS een kunstwerk dat verwijst naar het logo van de gemeente. LaSalle bestaat niet meer. Patty Struik houdt zich alleen nog bezig met het maken van tentoonstellingen en het verzamelen van plaatjes, zoals ze altijd heeft gedaan. ‘Vanuit een verschrikkelijke beeldhonger,’ zegt ze. Ze studeerde in 1986 af aan de kunstacademie in Arnhem. Haar werk is eigenlijk één eindeloos voortbewegend kunstwerk, afbeeldingen van mooie, gekke, bijzondere, veronrustende of oogstrelende onderwerpen. Het een komt uit het ander voort, zegt ze. ‘Het is een verslaving’.

Een recent project bestaat uit haar bijdragen aan het jubilerende Kunstschrift dat onlangs een prachtig verzorgd nummer uitbracht over de Renaissance aan de kleine Italiaanse hoven. Mantua, Milaan, Ferrara, Rimini, Urbino. In die tijd een explosie van de mooiste en wonderbaarlijkste beeldende kunst, sculpturen, schilderijen en wandschilderingen. Patty Struik kreeg van Kunstschrift opdracht om de jubileumnummers van dit jaar van commentaar te voorzien met haar beeldassociaties onder de noemer ‘Het universum van PS’. Ze maakte voor het Renaissancenummer de collage zoals we hiernaast zien afgebeeld. Twee beroemde portretten en een universum met stamboom rond de beroemde plafondschildering van Andrea Mantegna in het dogepaleis van Mantua. Een wonder van perspectivisch vernuft. De mensen wisten niet wat ze zagen. Dwars door het plafond keken ze recht de hemel in waar niet God, maar de familie van de opdrachtgever met putti naar beneden keken. Een sublieme illusie.

Voor Patty Struik, die zich als kunstenaar ‘picture hunter’ noemt, biedt elke afbeelding een doorkijkje naar de volgende en die weer naar een andere en zo maar door. ‘Eén beeld bestaat voor mij niet,’ zegt ze daar over. ‘Het gaat om het associëren wat ik niet kan laten.’
Het begon ooit toen ze op het toilet de afbeeldingen op wandtegeltjes zag. ‘Ik zie iets en dan zie ik wat anders, het is een soort parallelle wereld. Elk beeld is voor mij knippen en plakken. Ik vind het leuk om te verdwalen.’

Haar beeldkeuzes en collages zijn zonder uitzondering verrassend en zetten je eigen associatievermogen aan het werk. En ze krijgt het ook nog voor elkaar om de duizenden beelden die ze heeft verzameld netjes in mapjes en rubrieken onder te brengen.

Via www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio 213416 — pattystruik/verzamelingen?ii=0 zijn gerubriceerde verzamelbeelden van Patty Struik te zien.
Kunstschrift 4/2017 is te vinden in de boekhandel en tijdschriftenwinkel. Prijs: 11,00 euro.
FaceBook gebruikers vinden het beeldarchief van Patty Struik (PS-archief) via https://www.facebook.com/patty.struik

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *