1168 Alles ademt natuur

visualia-1168-arbolMichel Pérez: ‘Arbol’ (boom) (2009) acryl op doek.
Singer Museum, Laren.

In de weekend-kranten van een week geleden ging het opvallend vaak over bomen. Zoals in een paginagrote advertentie van de bomenboeken van boswachter Peter Wohlleben: ‘Het bos’ en ‘Het verborgen leven van bomen’. Volgens Wohlleben kunnen bomen met elkaar communiceren. In een andere weekendkrant ging het over de zogenaamde Wodanseiken bij Wolfheze. Knoestige exemplaren van 200 tot 600 jaar oud die je eigenlijk alleen in klassieke sprookjes tegenkomt of op de schilderijen van de beroemde Oosterbeekse kunstenaarsgroep halverwege de 19de eeuw. Vooral de Utrechtse gebroeders Bilders en de Amsterdamse schilder J.J.Cremer vereeuwigden Wodanseiken op hun schilderdoek. De Wodanseik dankt zijn gedrongen vorm aan de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden in en om Wolfheze. Het was Gerard Bilders die de naam ‘Wodanseik’ bedacht, zoals de Duitse wereldreiziger en natuurvorser Alexander von Humboldt (1769-1859) rond 1800 bomen, planten, dieren, bergen en jungles namen gaf die samen de Natuur vormen.

Zijn publicaties inspireerden Charles Darwin om ook te gaan reizen. Von Humboldt was een idool in zijn tijd, een alom bejubelde wetenschapper, die de natuur voor ons uitvond, zoals bijvoorbeeld de Divi Divi boom in de Caraïben, zo’n waaiboom die van de wind niet mag uitgroeien en dan maar in een onderdanige houding zijn kromme leven leidt.
Afgelopen weekend bleek de vorig jaar uitgebrachte biografie over Von Humboldt van de Engelse schrijfster en design-historicus Andra Wulf in de winkel van Hotel Augustus te staan, samen met boeken over koken, de natuur en tuinieren. Dat unieke hotel bezit niet alleen een uitgebreide bloemen-, planten-, moes- en kruidentuin, maar ook een bijzonder restaurant. De verrassende inrichting van beide gebouwen is een creatie van vormgever Dorine de Vos. Alles ademt daar natuur, waardoor je het gevoel hebt in een oase te zijn beland. En in de aanstekelijk en spannend geschreven biografie reis je als het ware met Von Humboldt de wereld rond.

In het Singer Museum in Laren is een expositie met werk van Cubaanse kunstenaars te zien. Door alle aandacht in dat weekend voor bomen, viel ineens de enige boom in de expositie erg op, een acrylschilderij van Michel Pérez (Manzanillo, 1981), fris en onbekommerd. Je kunt niet zien wat voor soort het is, het is er gewoon en het ziet er vrolijk uit, zoals ook een wandeling in de natuur je kan opmonteren. Maar wat is natuur? Aan het antwoord op deze vraag besteedde Alexander von Humboldt zijn hele leven.

Cuban Art Now. Singer Museum, Laren. Open: di t/m zo 11-17 uur. T/m 23 september.
Andrea Wulf: Alexander Humboldt, de uitvinder van de natuur. 576 pag. 39,90 euro. Uitgeverij Atlas.
Peter Wohlleben: ‘Het verborgen leven van bomen’ 19,99 euro Uitg. A.W.Bruna / ‘Het bos’. 256 pag. 18,99 euro Uitgeverij Lev.
www.villa-augustus.nl/hotel/

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *