1166 Echter kan het niet

visualia-1166-eelco-brandEelco Brand: ‘PP.movi, 3D-animatie 2016’. 

De Franse actrice Marion Cotillard speelt in de film ‘Les fantômes d’Ismaël’ de rol van Carlotta die meer dan twintig jaar als vermist was opgegeven en dood werd verklaard. Als ze plotseling opduikt is het de vraag of zij de echte Carlotta is of een bedriegster. Echt of onecht komen ook aan de orde in een eerdere film met Marion Cotillard, ‘De rouille et d’os’ uit 2012. Ze is daarin een orkatrainer die door een orka wordt gegrepen en haar beide onderbenen verliest. De rest van het verhaal zie je haar op stalen kunstbenen lopen. Voor veel filmliefhebbers was dat een reden om op internet ongerust de vraag te stellen of het waar was, wat ze zagen, of die arme Cotillard werkelijk haar benen was kwijtgeraakt. Je ziet haar zelfs met de stompjes van haar dijbenen in een vrijscène. Echter kan het niet.

Actrice en regisseur legden uit dat het allemaal fake is. Gecreëerd met ingenieuze technieken die steeds volmaakter worden. Echt of nep is inmiddels één van de belangrijkste thema’s van deze tijd. Van het terrein van de kunsten – kunst gaat over illusie en suggestie en het creëren van een namaakuniversum – is het ook in de maatschappij, de politiek en de journalistiek beland. Aan zulke dingen moet je denken als je op de tentoonstelling ‘You lifted my spirits’ in het CBK in Emmen het werk van Eelco Brand bekijkt. De krant besteedde daar vorige week uitgebreid aandacht aan.

Het werk van Eelco Brand (Rotterdam, 1969) gaat namelijk over echt of fake, niet als onderwerp, maar als vanzelfsprekende uitkomst van zijn werkwijze. En met een verbluffend resultaat, net zo verbazingwekkend als de fake kunstbenen van Cotillard.
Wat je ziet, zijn bewegende natuursituaties, filmbeelden van vallende besjes, wuivende stengels, groeiende bladeren, stuiterende bollen of golvend water. Er zit geen verhaal in, ‘het is een perpetuum mobile’, zoals Eelco Brand het omschrijft. Maar alles, hoe echt en puur natuur het er ook uitziet, is ontsproten aan de verbeelding van de kunstenaar en geproduceerd door een 3D modelleringsprogramma op de computer.

Dat beeld van golvend water op ooghoogte doet meteen denken aan het gefilmde wateroppervlak in ‘Les Fantômes d’Ismaël’ waar de zwemmende Marion Cotillard en Charlotte Gainsbourg eveneens op ooghoogte doorheen glijden. Een magistraal beeld. Alleen is dat echt water. Maar beide beelden, echt of fake, zijn even fascinerend.

Eelco Brand exposeert op ‘You lifted my spirits’ in het Centrum Beeldende Kunst in Emmen. Open: wo t/m zo 13-17 uur. T/m 17 september. De beelden zijn ook te zien op de website www.eelcobrand.nl

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *