1137 Lone ranger

visualia-1137-norman-reedus
Eén van de foto’s van Norman Reedus, te zien in Galerie Hors-Champs in Parijs.
copyright: norman reedus

De Amerikaanse kunstenaar en acteur Norman Greedus (Hollywood, 1969) begon zijn carrière met een optreden in 1993, in de muziekclip ‘Violently Happy’ van Björk, zijn gezicht deels verborgen onder een wilde haardos. Daarna ontwikkelde hij zich als een artistieke duizendpoot, als model, mannequin, schilder, beeldhouwer, videokunstenaar en fotograaf. Maar de fans kennen hem wereldwijd vooral sinds 2010 in zijn rol van Daryl Dixon in ‘The Walking Dead’ (TWD), de tv-serie waarin hij, rijdend op zijn Harley Davidson, een kruisboog om zijn schouders, probeert zich staande te houden in een gewelddadige, apocalyptische wereld, bevolkt door vlees-etende zombies. Het is een rol die niet in het oorspronkelijke stripverhaal voorkomt, maar een van de invloedrijkste in de serie werd. Hij vertolkt daarin een taaie, onconventionele persoonlijkheid met een brok spanning in zijn lijf, een explosieve uitstraling, maar ook met de half verborgen inborst van een knuffelbeer wat hem voor de vrouwelijke TWD-fans ongemeen aantrekkelijk maakt. Een lone ranger.

Je krijgt het gevoel dat Norman Reedus zijn TWD-imago in zijn privéleven en in zijn kunst nooit helemaal afwerpt. Of beter gezegd, zijn eigen persoonlijkheid bepaalt in hoge mate de verontrustende sfeer van overleven in een aftakelende wereld in de serie. Bijna al zijn filmrollen bewegen zich op de rand. Dat zien we ook terug in zijn foto’s. Het groezelige en macabere daarin weet Norman Reedus tot een bepaald soort schoonheid te verheffen. Geen mooie foto’s voor boven de bank, maar wel heel persoonlijke undergroundbeelden die zowel afstoten als aantrekken en een prettig soort onaangepastheid etaleren.

Hij steekt ook geregeld zijn middelvinger op tegen de wereld, letterlijk en figuurlijk. Of dat met het feit te maken heeft dat hij als kind een zwervend bestaan leidde met een armlastige, gescheiden moeder, weten we natuurlijk niet. Maar iets van die onthechting en op zichzelf teruggeworpen zijn, lijkt de ondergrond te vormen van zijn fotografie, zijn schilderkunst en zijn manier van acteren dat nauwelijks acteren is, maar meer een ‘zijn’, een manier van leven in zowel een kunstmatige als een echte wereld. Zijn zwart-wit en kleurenfotografie verbeelden een surrealistische wereld, versterkt door het gebruik van maskers en bizarre kleding. Zijn weerkerende locaties als lege stranden, kale hotellounges en afbraakpanden, zouden zo gebruikt kunnen worden als decors in The Walking Dead.

Voor wie met de kerstdagen en de jaarwisseling naar Parijs gaat: de foto’s van Norman Reedus zijn te zien in Galerie Hors-Champs, Rue de Thorigny 13, Parijs. Open:  di t/m zo 11 – 19 uur. T/m 15 januari 2017. www.galerie-hors-champs.com

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *