Museum Fundatie verwerft Gewitterfront van Neo Rauch

neo-rauch-gewitterfront-2016-collectie-museum-de-fundatie-zwolle-heino-wijheNeo Rauch: ‘Gewitterfront’.

Zwolle (16 november) – Met de aankoop van ‘Gewitterfront’ (Onweersfront) van de Duitse kunstenaar Neo Rauch (Leipzig 1960) heeft Museum de Fundatie een parel van de hedendaagse schilderkunst aan zijn collectie toegevoegd, aldus het persbericht van het museum.
Gewitterfront is een recent werk, geschilderd in 2016, en maakt onderdeel uit van de internationale portrettententoonstelling ‘Zie de mens’, die nog tot begin volgend jaar in de Fundatie Zwolle te zien is. De aankoop is gerealiseerd met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en VSBfonds.
Als exponent van de zogeheten Neue Leipziger Schule werkt Neo Rauch in een zeer eigen stijl, waarin traditie en moderniteit op virtuoze wijze zijn geïntegreerd. Hij spiegelt zijn publiek de wereld voor als een theater met zelfverzonnen decors en figuren die een rol spelen in een verhaal dat geschiedenis en actualiteit onlosmakelijk met elkaar verbindt. Met zijn collageachtige composities becommentarieert hij op persoonlijke wijze de complexiteit van het leven in de 20ste- en 21ste-eeuwse maatschappij. De acteur Brad Pitt kocht in 2009 een schilderij van hem.
Met ‘Gewitterfront’ lijkt Rauch zijn verbondenheid met (Oost-)Duitsland, zijn geboortegrond en bron van inspiratie, te spiegelen aan zijn twijfel over de (Europese) identiteit. Het doek met de geknielde tamboer in 19de-eeuws uniform refereert aan zowel ‘Die Blechtrommel’ van Günter Grass als de iconische knieval van Willy Brandt in het getto van Warschau in 1970, als symbolische boetedoening voor de Jodenvervolging door de nazi’s. Daarmee levert Gewitterfront een complex en associatief beeld van onze geschiedenis en een kritische blik op de toekomst.
Gewitterfront is voor 400.000 euro verworven.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *