1132 Apollo revisited

visualia-1132-maarten-robertMaarten Robert: ‘Kleine Apollo’. Geschilderd lindenhout.
Hoogte 31 cm.   Foto: Eric Bos – copyright: Maarten Robert

De jonge Apollo heeft zijn ogen gesloten. Slaapt hij? Nee, hij luistert, in zijn rol van Griekse god van de kunsten, naar muziek. Hij hoort thuis in een klassieke wereld, die steeds verder van ons vandaan staat. De berg Parnassus in Griekenland was zijn verblijfplaats, waar ook de Muzen woonden, de bestemming van alle grote kunstenaars en filosofen na hun dood. Nu is het een toeristisch skigebied.

Het kopje van Apollo staat op een natuurstenen sokkel, maar is zelf van hout, vervaardigd door Maarten Robert (Amsterdam, 1950). Alle kunstwerken op zijn tentoonstelling zijn van hout, soms beschilderd. Lindenhout, grenen, iepen of palissander. Maarten Robert is houtsnijder. Hij maakt beelden, reliëfs, snijramen, lijsten, maar ook festoenen en rozen en vazen als hij met restauratiewerkzaamheden bezig is, zoals met de rijk met houtsnijwerk versierde herenbank in de Nieuwe Kerk in Groningen. Hij woont in Rasquert en is een veelgevraagd kunstenaar-ambachtsman, want een van de weinige die in staat is uit een kaal stuk hout een wonder van verfijnde vormen te halen. Zo moet het gilde van houtsnijders in de Middeleeuwen bezig zijn geweest. Want daar doet het werk van Maarten Robert aan denken. Een zeldzaam ambacht tot kunst verheven.

Maar hier in kunstruimte Pictura zien we zijn vrije werk. Ranke en fiere beeldjes van nimfen, fabeldieren, antieke tempeltjes, schone jongelingen die zo uit de schilderijen van Matthijs Röling lijken te zijn weggelopen. Matthijs Röling is zelf ook aanwezig met een schilderij van de appel der zonde, gevat in een barokke lijst met houten beeldjes van Adam en Eva en van de Boom der Kennis. Eigenlijk is het geen lijst, maar een compleet beeldhouwwerk. Bijna alle lijsten van Maarten Robert zijn kunstwerken op zich. Schilderijen en lijsten strijden om wie de mooiste is.

Het vakmanschap van Maarten Robert bestaat niet uit zomaar mooie vormen waar verder niets aan te beleven valt. Hij gebruikt de houtnerf, maar ook onvolkomenheden als gaten en scheuren in het hout als expressiemiddel. Hij leeft zich uit in beeldelementen uit de antieke wereld. Je wordt er vrolijk van. Het is een schoonheidservaring waarvoor je rijen voor de deur van Pictura verwacht.

Maarten Robert, Meester houtsnijder. Pictura, St. Walburgstraat 1, Groningen. Martinikerk Open: wo t/m zo 13-17 uur. T/m 4 december. www.robertcarvings.nl

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *