‘Opgedoken’ schilderij van Alma-Tadema is drie ton waard

Deskundige Rupert Maas in het BBC-programma ‘Antique Roadshow’
met het schilderij van Lourens Alma-Tadema. copyright: NOS


Een achterachterkleinzoon van etser Leopold Löwenstein viel bijna letterlijk achterover toen hij hoorde dat een schilderij van Lourens Alma Tadema, voorstellende zijn betbetovergrootvader rond de 300.000 pond waard is. Het was deskundige Rupert Maas van het BBC-programma ‘Antique Roadshow’ (een Engelse versie van Kunst & Kitsch) die hem dat heuglijke nieuws tijdens de uitzending van gisteravond meedeelde. Het schilderij uit 1883 is een portret van Leopold Löwenstein terwijl hij bezig is een schilderij van Lourens Alma-Tadema in een gravure te reproduceren. Dergelijke grafische reproducties werden overal verspreid en hielpen de faam van de Fries-Engelse schilder Alma-Tadema (1836-1912) te vestigen. Het schilderij is ingelijst met een antieke goudkleurig sierlijst en hangt nu als toegevoegd werk op de grote Alma-Tadema tentoonstelling ‘Klassieke Verleiding’in het Fries Museum in Leeuwarden die op 1 oktober wordt geopend.
Tussen de BBC-opname van 26 mei en de uitzending gisteravond lag genoeg tijd om het schilderij te restaureren en naar Leeuwarden te verhuizen.

De achterachterkleinzoon van Löwenstein is niet van plan het werk te gelde te maken.
Het schilderij was volgens hem een huwelijksgeschenk voor zijn betovergrootvader en diens vrouw in 1883. De vrouw van Löwenstein was waarschijnlijk de gouvernante van Alma-Tadema’s kinderen.

De eigenaar en de deskundige hadden een verschillend beeld van de verhouding tussen de etser en de schilder. Volgens de nakomeling van Löwenstein waren de twee goede vrienden. De expert sprak van een bijzondere band, maar had het ook over een brief van de dochter van Löwenstein. Daarin beschreef ze dat Alma-Tadema de etser ‘beestachtig’ behandelde en uitschold. De schilder was volgens Rupert Maas een perfectionist en verwachtte dat ook van de man die werken kopieerde.
Rupert Maas dat het werk, dat verloren werd gewaand, een van de beste schilderijen is die ooit in het programma zijn verschenen. De BBC had de sensatie van de opgedoken Alma-Tadema tot het eind van het programma bewaard. De opnamen hadden plaats in de tuinen van Arley Hall bij Norwich in Chesire.

 

 

 

 

 

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *