1114 Een verrukkelijk secreet

Visualia 1114 Kate BeckinsaleKate Beckingsale als Lady Susan in ‘Love&Friendship’
van Whit Stillman. 
copyright: www.vulture.com

Jane Austen (1775-1817) was nog maar veertien jaar toen ze de korte briefroman ‘Love and Freindship’ schreef (let op de authentieke taalfout), als parodie op de vele romantische verhalen die ze als jong meisje las. Die verhalen gingen over moraal en deugdzaamheid die er toe moesten leiden dat een welopgevoed meisje een aantrekkelijke partij aan de haak sloeg. Evenals de door haar in 1794 geschreven roman met de titel ‘Lady Susan’, heeft Love & Freindship de vorm van een briefroman.
‘Love & Friendship’, zoals de verfilming door Whit Stillman van beide novelles heet, evenals de zojuist uitgekomen nieuwe vertaling van deze briefroman,  verwijst naar de oorspronkelijke ondertitel: ‘Teleurgesteld in de vriendschap en verraden in de liefde’, wat al een stuk minder zoetsappig klinkt. Van zoetsappigheid is in de romans van Jane Austen  nooit sprake. Evenmin bij haar heldin Lady Susan die lieflijkheid en onschuld voorwendt om haar zin te krijgen.
Wie of wat is Lady Susan? Volgens haar neef Reginald de Courcy  is ze ‘de volleerdste coquette’. Zijn zuster Catharine, getrouwd met een broer van Lady Susan, noemt haar een ‘eerloze vrouw, beroemd om haar aantrekkelijkheden’. Ze vindt haar ‘een gevaarlijk schepsel’ en maakt zich grote zorgen om haar broer Reginald die zich door Susan laat inpakken. Reginald  is inderdaad verrukt van Lady Susan en bewondert haar ‘fascinerende listigheid’. Catherine heeft daar best begrip voor: ‘Ze heeft een lief gezicht, is innemend, vriendelijk, schrander, prettig in de omgang, wat is het anders dan bedrog?’ De vader van Reginald laakt haar ’gebrek aan karakter.‘ Kortom, Lady Susan is een berekenend kreng, een secreet, liefdeloos en gevoelloos, uit op macht en gewin, maar zó levendig en charmant dat ze iedereen om de vinger windt.
Kreng of niet, we kunnen nooit lang boos zijn op Lady Susan. Ze schudt de boel eens lekker op en als je het boek leest, word je al snel aangenaam betrokken in de vileine briefwisseling van de personages.
Actrice Kate Beckingsale zet een ideale Lady Susan neer, even aantrekkelijk als overrompelend en verraderlijk. Ze geeft ons het nakijken en laat ons in grote verwarring achter.
   
‘Love & Friendship, de story van Lady Susan’ Uitgeverij boekwerk & partners, Groningen, 80 pagina’s, 8,95 euro.
‘Love & Friendship’, deze week in de Groninger bioscopen. 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *