1112 De onbevangen blik

Visualia 1112 Luca Solari 2 klein formaat Luca Solari: ‘Schiermonnikoog’ (2015).
copyright: 2016 – Luca Solari 

Luca Solari woont in Lausanne, hij is zoon van een Peruaanse diplomaat en een Italiaanse beeldhouwster, kwam in 2009 toevallig op Schiermonnikoog terecht en keek met heel andere ogen naar dat eiland dan wij. Hij zag daar andere landschappen.  Hij vergeleek het eiland met een schip en de bewoners met de bemanning. Op zijn fotoportretten zien we de doorgroefde gezichten van oud-kapiteins. De zoute wind heeft hun huid geloogd, hun verweerde koppen vertellen zeemansverhalen. Zo heeft Luca Solari hen geportretteerd. Geromantiseerd? Nee, krachtig, monumentaal.
Luca Solari is geen fotograaf van beroep, zijn foto’s, vooral zijn werk dat niet in Groningen, maar wel op zijn website is te zien, verraadt de onbevangenheid van de pionier. Zijn foto’s bestaan uit adembenemende zwart-wit composities waarin schaduwen en licht het asfalt schilderen, een muur, een straathoek. Ze tonen een opvallende tijdloosheid, zoals de weerkerende seizoenen in de landschappen van Schiermonnikoog in dramatische licht-en-donker contrasten.  Je hebt het gevoel dat je naar de rijke fotogeschiedenis van begin vorige eeuw kijkt, toen het vooral de niet-professionele fotografen waren die de wereld opnieuw ontdekten en ons verrasten met hoe zij de wereld beschouwden. Het is de verwondering waarmee Solari zijn medemensen beziet en onderdeel laat worden van zijn fotografische verhaal, zoals ze voortschuifelen in de tijd of over een schaduw of lichtplek springen. Het is de onbevangen blik en de vaste hand die maakt dat de foto’s van Luca Solari geregeld  een groot meesterschap laten zien.
Zo kijken wij met hem mee, door zijn ogen. Zoals naar deze duinrug tegen een donkere lucht. Het is niet zomaar zand waarin het duingras zich vastgrijpt, het is verse sneeuw die als een zacht waas over het zand ligt. Vlokken over korrels. Luca Solari maakte de foto op een winters Schiermonnikoog. Het licht en de wonderlijke huid van wat zand leek, en deels ook is, veroorzaakt de mysterieuze atmosfeer. Op een van zijn Schiermonnikoogfoto’s staan we op een aardedonkere Langestreek, geflankeerd door zwart geboomte. Links gloeit de kerk in de mistige duisternis op. Het is een beeld van het  Laatste Oordeel.

Luca Solari: ‘De vesting’- Foto’s van Schiermonnikoog. Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in ’t Jatstraat 36, Groningen. Open: wo t/m zo 12-17 uur. T/m 29 mei 2016.  www.lucasolari.ch

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *