Klassiek en toch modern bij Galerie With Tsjalling

Remco-Dikken-z.t.-2015-21-x-297-cm-acrylverf-op-papier-150x150 (1)Remco-Dikken-Titanic-2013-205-x-27-cm-Acryl-verf-op-papier-150x150
T
weemaal Remco Dikken in Galerie With Tsjalling. 

Groningen (15 april) – A Day in the Life is de titel van de nieuwe expositie bij Galerie With Tsjalling in Groningen.
Remco Dikken en Erica Scheper zijn beiden kunstenaars die zich laten inspireren door hun directe omgeving. De kunstwerken getuigen van een alledaagsheid die, mede door de vaak bescheiden omvang van het werk en de sfeervolle kleuren, een zekere intimiteit bevatten. De werken zijn veelal onderdeel van een serie die is verbonden door een thema of kleurgebruik. Dit vertaalt zich bij Erica Scheper bijvoorbeeld in een reeks mysterieus geportretteerde wijnkurken en bij Remco Dikken in verstilde taferelen gebaseerd op oude foto’s van een ogenschijnlijke eenvoud, maar met grote zeggingskracht.

Remco Dikken (1981) gebruikt voor zijn werk vaak oude foto’s als bronmateriaal. Hij pakt elementen, vaak figuren, maar soms ook schepen, en zondert ze af in een nieuwe, vaak contextloze omgeving. Door toevoeging van vervreemdende elementen of teksten, of door slechts een gezichtsuitdrukking te veranderen krijgen de onderwerpen een heel nieuwe betekenis. Regelmatig is er een zweem van zwarte humor te vinden, zoals bij een zinkende Titanic met vrolijk gekleurde vlaggetjes.

Erica Scheper (1974) haalt in haar werken objecten uit hun omgeving en geeft ze weer zoals zij ze ziet. Ze weet alledaagse dingen geraffineerd neer te zetten, zodat de kurk uit een wijnfles, een meubel van Ikea, een kamerplant of kantoorartikelen boven hun banale gebruiksfunctie uit kunnen stijgen. Haar schildertechniek is klassiek,  maar door haar eigenzinnige onderwerpkeuze onderscheidt zij zich van de fijnschilderkunst. Ze bevraagt in deze realistische schilderijen de goede smaak. Ikea-meubilair wordt zonder schaamte naast designklassiekers geplaatst. Ze schildert met een eigentijdse, kritische blik op het consumentisme zonder een oordeel te vellen.
(bron: persbericht Galerie With Tsjalling)

Galerie With Tsjalling, Kostersgang 26a in Groningen. Opening zaterdag 23 april om 17 uur. Open: wo t/m vr 12-17 uur, za 11-17 uur. T/m 21 mei.
www.withtsjalling.nl

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *