Museum Belvédère verwerft topstuk van Jan Mankes

Jan Mankes - Sloot met dopheide
Jan Mankes: ‘Slootje met overhangende dopheide’ (1914)
olieverf op doek, 24,3 x 30,3 cm
copyright: Museum Belvédère, Heerenveen

Heerenveen (13 maart) – Museum Belvédère kan een belangrijk schilderij van Jan Mankes toevoegen aan zijn collectie. Hoewel Mankes goed is vertegenwoordigd in Nederlandse musea, vonden beide instanties dat ‘Slootje met overhangende dopheide’ een wezenlijke aanwinst betekende voor de Collectie Nederland. Het schilderij werd in 1914 geschilderd in de directe omgeving van Mankes’ woonplaats De Knipe. In tegenstelling tot de meeste landschappen van zijn hand is het geschilderd ‘met de blik naar beneden’ en met een opmerkelijk losse penseelstreek. De heidetakjes en –bloesem liggen als draden en toetsen verf op de ondergrond, waardoor een sterk gevoel van diepte ontstaat. Het donkere veenwater is met korte, geblokte verfvegen neergezet en lijkt rustig te spiegelen en te rimpelen. Weet Mankes in veel schilderijen een sfeer van stille spiritualiteit op te roepen, Slootje met overhangende dopheide lijkt vooral gevuld van een sprookjesachtige geheimzinnigheid.
Slootje met overhangende dopheide is het vijfde schilderij dat Museum Belvédère in een jaar kon toevoegen aan z’n toch al imposante collectie werken van Jan Mankes. Alle vijf aanwinsten zijn opgenomen in de nieuwe opstelling van de vaste collectie en zijn afgebeeld in het museumtijdschrift MB.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *