Paul Gauguin rode draad bij jubileum Gauguin Ensemble

Gauguin Ensemble

Yfynke Hoogeveen en Loes van Ras vormen het Gauguin Ensemble

Groningen (22 januari) – Het Gauguin Ensemble bestaat dit jaar 20 jaar. In verband met dat jubileum staan verschillende activiteiten op het programma. Eén daarvan is het jubileumconcert op 15 maart in de kleine zaal van De Oosterpoort in Groningen. De rode draad in het programma is de schilder Paul Gauguin (1848-1903). Schrijver en beeldend kunstenaar Eric Bos vertelt over Paul Gauguin en diens zoektocht naar de overeenkomst tussen kleur en klank. Striptekenaar Barbara Stok zal, geïnspireerd door het werk van Paul Gauguin, twee grote panelen maken. Deze zullen te zien zijn tijdens het concert.

Componist Sylvia Maessen maakt een compositie, geïnspireerd op de zoektocht van Gauguin. Daarbij gaat ze uit van het gedicht ‘Correspondances’ dat de dichter en kunstcriticus Charles Baudelaire in 1857 schreef naar aanleiding van zijn eigen ervaring dat kleuren klanken kunnen voortbrengen en andersom. Tijdens het jubileumconcert zal dat stuk zijn première beleven.

Daarnaast staan liederen van Beethoven en Haydn voor de bezetting van klarinet, zang, cello en piano op het programma, evenals de sonate van Brahms voor klarinet en piano en het verrassende en virtuoze trio van Vincent d Indy voor de bezetting van klarinet, cello en piano. Klarinet: Yfynke Hoogeveen. Piano: Loes van Ras. Cello: Sietse-Jan Weijenberg. Zang: Irene Maessen.

Compositieprijs
De Italiaanse organisatie ‘Fondazione Adkins-Chiti’, die zich op Europees niveau o.a. inzet voor hedendaagse muziek heeft Sylvia Maessen als enige Nederlandse componiste genomineerd voor de compositieprijs ’Donna in Musica’ 2016. In totaal deden 60 componisten uit heel Europa mee.

Sylvia’s compositie  ‘Overtura real’ voor strijkorkest zal op 8 maart in Padua (Italië) uitgevoerd worden door I Solisti Veneti o.l.v. Claudio Scimone.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *