1097 Een opera van 7’24”

Visualia 1097 Omar Khayyam
Omar Khayyam: ‘Ik kom als water en ik ga als wind’. (Perzisch kleed, wol en zijde)
Copyright: tableaurug.com

Hoe klinkt een regenbui? ‘Regen ruist’, schrijft dichter Martin Reints (1950). Componiste Sylvia Maessen (Den Haag, 1959) die zijn gedicht ‘Bui’ van muziek heeft voorzien, weet dat regen een compleet orkest kan vervangen. Ze voegt de daad bij het woord en roffelt de snaren van haar contrabas. Regen is ook kletteren en trommelen, zoals op een afdak, of rinkelen op de aluminium pannen die nog buiten staan.

Een spannend stukje muziek voor ensemble heeft Sylvia Maessen ervan gemaakt en dan komt daaroverheen nog de heldere sopraan van Irene Maessen die op haar manier de geluiden met de tekst van het gedicht te lijf gaat en aan het eind op de trom slaat.

‘Bui’van Sylvia Maessen is één van de gedichten van negen verschillende dichters waarover ze composities schreef, voor verschillende bezettingen en voor haar zuster Irene die de woorden zingt. Opgenomen op een bijzondere cd met de titel ‘Inspired by poetry’. Speels, vrolijk, verrassend en melancholiek.

Af en toe opent ze een venster en kijken we uit over het landschap van de moderne muziek, eigentijds en zo nu en dan met een knipoog naar de goeie ouwe avant-garde. De gedichten inspireren tot schilderen, zingen en muziek maken. Irene Maessen zingt een gedicht van Omar Khayyam uit de 11de eeuw en Guido Gezelle’s ‘zielverrukkend zinnestreel’ of de tekst van de 16de eeuwse courtisane Tullia d’Aragona en van dichter Wendela de Vos uit onze tijd.

De dichtkunst was vaak de grote muze van literatuur, theater en muziek. Geen schilderij of het beeldde een gedicht uit, geen compositie of het metrum van de muziek verstond zich met het ritme van een gedicht. Schubert, Brahms, Schumann, Mahler. Wat moesten die zonder dichters als Goethe, Wilhelm Müller of Friedrich Rückert?

Op de cd zingt Irene Maessen ‘Zuytdorp’ van Jan Slauerhoff over een VOC-schip dat vergaat. ‘De strakste touwen stonden in een bocht, snaren waarop de stormwind gonsde en floot’. Hoe klinkt een zinkend schip? Als muziek bij een stomme film. We zien in zwart-wit het schip hoog op de golven dansen. Een complete opera van 7,24 minuten in beeld gebracht door sopraan, viool, klarinet, piano en accordeon. Een juweeltje.

‘Inspired by poetry’. Sylvia en Irene Maessen, chamber music with voice – Te bestellen via sylviawm@xs4all.nl   Prijs: 10 euro

 

 

 

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *