Mario ter Braak met De Ordening in Museum De Buitenplaats

Eelde (19 november) – Museum De Buitenplaats presenteert vanaf zaterdag 12 december 2015 de eerste overzichtstentoonstelling van de schilder Mario ter Braak. Het werk van Ter Braak (Hengelo, 1960) staat in de lange traditie van de realistische schilderkunst, maar zijn beeldtaal getuigt van een eigentijdse mentaliteit waarbij vooral zijn heldere kleurgebruik, zijn hang naar symmetrie en de verschillende interpretatielagen kenmerkend zijn. Ter Braak studeerde in de jaren tachtig aan Academie Minerva in Groningen en geeft tegenwoordig naast zijn schilderpraktijk les aan de ArtEZ hogeschool.

De mens ordent; volgens Ter Braak om vat te krijgen op zijn eigen bestaan. In zijn schilderijen ordent Ter Braak ook. Dat gebeurt vanuit het meest elementaire ordeningsprincipe: symmetrie. Alledaagse objecten zoals vruchten, groenten en vissen verschijnen op het doek, maar er is iets vreemds aan de hand: hoewel de objecten van zichzelf een symmetrisch concept hebben, is er geen één hetzelfde. Invloeden van buitenaf zorgen ervoor dat iedere vrucht, groente of vis zich net even anders ontwikkelt dan de andere. Door de geschilderde objecten extra te benadrukken met een subtiele achtergrond, maakt hij de ordening ervan nog meer zichtbaar.

Mario ter Braak peer 2002

Mario ter Braak, Peer, 2001, olieverf op doek, 50 x 57,5 cm, collectie Drents Museum, schenking ING collectie (foto Tom Haartsen)

De objecten die Mario ter Braak schildert en ordent kunnen binnen een compositie ook individueel worden bekeken. Wie goed kijk ziet dat ieder object zijn eigen schaduw of perspectief kan hebben. Deze objecten noemt Mario ter Braak ‘lichamen’. ‘Ondingen’ zijn de schilderijen zelf of de achtergrond: volumes die respectievelijk ruimte nemen en geven.

Voor de inrichting van de tentoonstelling ontwierp beeldend kunstenaar Marieke de Jong een installatie waarbinnen de ongeveer 80 schilderijen van ter Braak een plaats krijgen. Haar symmetrische installatie is net als de schilderijen van ter Braak symmetrisch opgebouwd: vanuit een hart.
De getoonde schilderijen komen uit verschillende particuliere en zakelijke collecties uit het hele land.

Mario ter Braak: De ordening. Lichamen en ondingen
Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76 9761 EK Eelde. 12  december 2015 – 20 maart 2016

www.museumdebuitenplaats.nl

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *