1026 Lost Horizon

Anke Roder klein

Anke Roder: 6 van 365 studies ‘Zon, Maan, Wolken’.
Foto: Eric Bos  (www.museumbelvedere.nl)

We reden van Groningen naar Friesland. Daar heb je veel horizon, was ons verteld, meer dan elders in het land. In Groningen ook, maar Friesland is beter. Voor een echte horizon kan een land niet leeg genoeg zijn.
Maar dat viel tegen. Waar we ook keken, overal stond wel een kerk, een dorp, bomenrijen, boerderijen, schuren en opnieuw bomen. Niks leeg land.

Wat is de horizon? Dat is een lijn die van links naar rechts over een blanco stuk papier of doek getrokken wordt. Schilders beginnen zo met hun landschappen. Het gekke van een horizon is dat het ongrijpbaar is. Het ontwijkt ons hardnekkig. Al loop of rijd je er nog zo hard naar toe, de horizon beweegt even hard naar achteren. Je komt er nooit. Achter elke horizon is weer een horizon. Maar wat ook gebeurt, is dat als je een ladder beklimt, de horizon mee omhoog klimt. Of, als je op je buik op de grond gaat liggen de horizon dat ook doet. Het is net of de horizon met draden aan je ogen vastzit. De maan heeft die vreemde eigenschap ook. Je stapt in een auto van Groningen naar Maastricht, maar de maan reist mee. De maan vertrekt gelijk met ons uit Groningen en komt op dezelfde tijd als wij in Maastricht aan. Raadsels.

Als kind vraag je je op het strand al af wat er achter de horizon is te zien. Misschien niks. Misschien houdt de aarde daar gewoon op. Neenee, zeiden de grote mensen, achter de horizon ligt een land dat Engeland heet. We tuurden tot we scheel zagen, maar geen stukje Engeland te zien.

Op het platteland lijkt de horizon verdwenen. Om toch de horizon te zien, weken we op de terugweg uit naar Museum Belvédère in het Friese Oranjewoud. Daar hangen 365 schilderijen waarop nadrukkelijk de horizon aanwezig is. In alle stemmingen, weersomstandigheden, jaargetijden en kleuren. Die werden, zoals onlangs in deze krant stond, geschilderd door Anke Roder uit het Groningse Zandeweer. De horizon ligt dus vlakbij haar huis. Toen wisten we waar we moesten zijn en volgden vol verwachting de borden richting Zandeweer.

Het onderwerp ‘Op zoek naar de horizon’ was het thema van het cultureel festival in Appingedam afgelopen zaterdag 10 mei 2014. (www.terugnaarhetbegin.nl)

 

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *