‘In beelden aanwezig’, essays over poëzie van C. O. Jellema


c_o__jellema

C.O.Jellema voor zijn woning in Leens.
(Bron onbekend)

Leens (23 maart) – In beelden aanwezig is een nieuwe, belangrijke aanvulling op het verzameld werk van C.O. Jellema. In deze bundel, die voor een belangrijk deel bestaat uit niet eerder gepubliceerde essays, schrijft Jellema over het werk van door hem bewonderde dichters als Martinus Nijhoff, J.C. Bloem, J.A. dèr Mouw, Wilfred Smit, Hans Tentije en H.W.J.M. Keuls maar bovenal over zijn eigen poëzie, over het schrijven van gedichten, over wat poëzie, de poëtische beeldtaal, voor hem betekent. Kortom, de dichter aan het woord over andermans en eigen werk.

De eerste essaybundel van Jellema, getiteld Oefeningen bij een beek (2000), verscheen drie jaar voor zijn overlijden. Die bundel vormt de basis voor de Essays zoals uitgegeven in het verzameld werk. Omdat niet alle essays van Jellema daarin zijn opgenomen, kon literair erfgenaam Gerben Wynia in 2009 de bundel Een open plek samenstellen; een keuze uit verspreid gepubliceerde en e essays. In Een open plek zijn vooral essays met een autobiografische invalshoek gebundeld. In 2013 verscheen bij Uitgeverij Vliedorp het essay Over realisme in de kunst.

De uitgave In beelden aanwezig telt 76 bladzijden en verschijnt dit voorjaar. De prijs is € 15,95.
Wie de bundel voor verschijnen bij de uitgever reserveert ontvangt een met de hand genummerd exemplaar. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Inhoud van In beelden aanwezig

Over het maken van een gedicht

Alleen met woorden

De angst om zichtbaar te zijn

Over poëzie en dood

Over ‘Afscheid en aankomst’

De duik van de torenvalk.

Landschap en geheugen

Bij ‘Jouw voet, jouw meisjesvoet’

Dankwoord Hendrik de Vriesprijs

Over het optimale

Dankwoord A. Roland Holstpenning

Over poëzie

Uitgeverij Vliedorp, Houwerzijl

http://www.zolderman.nl/uitgaven/jellema_poezie.html
mail@zolderman.nl

tel. 0595-577247

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *