Uitgeverij Passage probeert te overleven met acties

Groningen (24 januari) – De eerste januarimaand verloopt rampzalig voor de boekenbranche. Verschillende boekhandels kunnen nauwelijks hun verplichtingen nakomen. Overal wordt uitverkoop gehouden van de boekenvoorraad, soms tot de laagste prijzen. Niet dat het publiek daarop afvliegt. Het blijft stil in de boekwinkels en outlets.

Ook een solide uitgeverij als Passage in Groningen probeert te overleven door middel van acties. ‘Kommervolle toestanden’, noemt Passage de huidige stand van zaken. Op drie fronten wil de uitgeverij, bij monde van uitgever Anton Scheepstra, met nieuwe initiatieven komen.
1. nauwere samenwerking met een aantal boekhandels (de kast bij boekhandel Godert Walter en de tafel van Polare Groningen waren daar de eerste voorbeelden van).
2. zelf meer activiteiten en tijdelijk initiatieve nemen (denk aan de pop-upstore vorige week tijdens Eurosonic).
3. meer rechtstreeks de lezers benaderen, ‘omdat ik er steeds meer tegen aanloop dat ook veel boekhandels het laten afweten. Wat dat laatste betreft: daarover gaat deze mail. Dankzij het recente boek van Rosa Timmer had ik zeer goede ervaring met een actieprijs. Dus dat ga ik nu meer doen, met een heel bonnenboekje met daarin maar liefst negen kortingbonnen.’

‘Het bonnenboekje wordt met een harmonicavouw een handig boekje op A6-formaat. Ik ga een actie beginnen dat iedereen die een boek via de website bestelt, dit bonnenboekje er bij krijgt. Maar ook andere vormen van verspreiding worden nog bedacht. ‘

Uitgeverij Passage heeft in zijn fonds auteursnamen als Herman Sandman, Rosa Timmer, Bill Mensema, Ronald Ohlsen en Eric Bos.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *