Hoge kwaliteit op Realisme Amsterdam 2014

groenezeltje 

De galeriehouders van Collectie Harms Rolde
op Realisme Amsterdam.

Foto: Liesbeth Honders 

VERSLAG (Realisme Amsterdam) – Met gemengde gevoelens werd de drukbezochte kunstbeurs Realisme Amsterdam 2014 gistermiddag gesloten. De verkoop viel, vergeleken met de eerder gehouden PAN, nogal tegen. Van een herstel van de kunstmarkt, zoals even werd gehoopt, bleek nog geen sprake te zijn. Grietinus Harms van Collectie Harms Rolde, één van de vier noordelijke galerieën die op de beurs vertegenwoordigd waren, wijt dat aan de beursperiode.

‘In december zijn de verkopen altijd heel redelijk. Maar in januari ligt het stil. Overal. Dat was al jaren zo en wij hebben dus twee keer niet meegedaan, maar dachten na de Pan: kom, laten we het toch maar weer eens proberen. Opnieuw onder resultaat.’

Collectie Harms Rolde verkocht niets, hoewel hun stand op een zeer strategische plaats stond. Bij binnenkomst raakte je meteen verzeild in het aanbod van deze Drentse galerie. Zoals schilderijen van de opkomende ster Svetlana Tartakovska, die haar opleiding aan de Klassieke Academie in Groningen deed, de reuzenportretten van Enrique Collar of het werk van Giovanni Dalessi, Kunstenaar van het Jaar 2013. Ook oud werk van Sam Drukker en Matthijs Röling was er te vinden. En van een oud stilleven van Henk Helmantel met een prijs waarvoor met gemak een splinternieuwe Volkswagen Golf 1.2 TSI aangeschaft kan worden. Maar zelfs deze toppers konden het publiek niet vermurwen.

Met slechts 27 deelnemende galerieën was er meer vloeroppervlak voor de galeristen, onder wie Galerie De Vis uit Harlingen en Galerie Jacoba Wijk op haar vertrouwde plekje op de eerste etage. Ook de Friese Galerie Lauswolt was uitgebreid aanwezig.

Opvallend deze keer was de gemiddeld hoge kwaliteit. De grote hoeveelheid kunstenaars uit de drie noordelijke provincies bleken in niet geringe mate verantwoordelijk voor de hoge kwaliteit. Bovendien viel niet bij iedere standhouder de verkoop tegen, gezien het aantal rode stippen. In dat opzicht kan van een geslaagd Realisme Amsterdam 2014 gesproken worden.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *