Beeldhouwer Harro Nikkels overleden

persbericht website harro_nikkels

 Harro Nikkels in 2012 in zijn atelier.
copyright: RTV-Noord

Groningen (2 januari) – Beeldhouwer Harro Nikkels (Assen, 1944)  is op 31 december 2013 na een langdurige, slopende ziekte in zijn eigen woning in de stad Groningen overleden. Hij is 69 jaar geworden. Harro Nikkels kan beschouwd worden als een echte ‘stadse’ beeldhouwer. Zo maakte hij een springende versie van het Peerd van Ome Loeks als relatiegeschenk in een oplage van honderden stuks. Ook ontwierp hij een penning voor de stad.

Harro Nikkels maakte figuratieve beelden. Zijn werk ging uit van vormen in de natuur. Bekend werd hij vooral door zijn, vaak humoristische, sculpturen van dieren. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en werkte in opdracht voor gemeenten en bedrijven, onder andere voor Philips, Museum De Buitenplaats, De Havixhorst en Museum Elburg.

In het voorjaar van 2011, toen de prognose van zijn ziekte somberder was geworden, organiseerde Harro Nikkels een grote en succesvolle afscheidstentoonstelling van zijn werk in het kerkje van Fransum, niet wetende dat hij nog een paar jaar te leven had. De laatste tijd bereidde hij zelfs een tweede tentoonstelling voor. Zover heeft het niet mogen komen.

De besloten herdenking heeft plaats in het kerkje van Fransum. In het weekeinde van 10, 11 en 12 januari is het kerkje geopend van 13.00 uur tot zonsondergang. Dan zijn er beelden te zien die hij gemaakt heeft tijdens zijn behandelingen. Het zijn confronterende beelden met de dood als onderwerp en een vijftigtal kleine bronzen in een stolpje die door Harro Nikkels ‘Chemo-beeldjes’ werden genoemd. Deze tentoonstelling is openbaar en vrij toegankelijk.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *