Assense dialecten in kaart gebracht

Assen (3 december) – Vrijdag 20 december 2013 verschijnt bij In Boekvorm Uitgevers het nieuwste boek van Klaas Koops:
‘Assens. Een stadsdialect.’

Wat spreekt een Assenaar? Bartjedrents? Een mengelmoes van Drentse dialecten? Of een eigen stadsdialect? Met het boek Assens. Een stadsdialect, geeft de auteur het antwoord op deze voor Assen en omgeving belangrijke vragen.

Centraal in het boek staat het Stadsdrents van de hoofdstad: het Assens. Hieraan is tot nu toe in literaire en wetenschappelijke publicaties nauwelijks aandacht besteed. Aan de orde komen de belangrijkste verschillen tussen dit dialect en de andere Drentse dialecten. Zo’n 120 Assenaren hebben hun medewerking verleend aan een onderzoek naar het stadsdialect uit de tweede helft vorige eeuw. In het boek zijn onbekende bandopnamen met daarop Assens verwerkt. Dit leidde tot nieuwe inzichten. Zo weten we nu de herkomst van Bottentinus, de Asser benaming voor Sinterklaas. Ook lijkt er in Assen sprake te zijn van dialectvarianten met eigen kenmerken, aangeduid als: Drents-Assers, Stadassers en Asserlands. Daarmee lijkt de ingewikkelde taalsituatie in Assen in het midden van de vorige eeuw enigszins in kaart gebracht. Van Fabricius tot Tokkel.

Klaas Koops is in 1949 geboren in Assen en daar opgegroeid. Hij hoort bij de Drèentse schrievers. Vanaf 1999 publiceert hij in ondermeer in de tijdschriften Roet en Maandewark/OezeVolk. Hij debuteerde in 2001 met de dichtbundel Het pad weerum. Daarna volgden diverse publicaties, waaronder Suker in de tank. In 2009 verscheen zijn laatste dichtbundel Vangst zunder net. Beeldend kunstenaar Koops is eindredacteur van het Drentstalige tijdschrift Maandewark/Oeze Volk.

Vanaf 20 december 2013 is het boek verkrijgbaar via info@inboekvorm.nl, (0592) 313 976 of via de boekhandel.

Assens. Een stadsdialect, wordt gepresenteerd op:
Vrijdag 20 december 16.00 uur (ontvangst vanaf 15.30 uur)
Buningzaal Warenhuis Vanderveen (vijfde etage) Koopmansplein 16, Assen.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *