999 Ruimteschroot

Visualia 999 All is Giving

Kretologie op een wand geschilderd (detail) in ‘All Is Giving’.
copyright foto: Liesbeth Honders

Op het moment dat het zo genoemd wordt, is het kunst, daar twijfelt niemand dan meer aan, vooral niet als er een expositie van wordt samengesteld door mensen die weten wat kunst is.

Wij lopen argeloos en onvoorbereid het Oude Postkantoor in Groningen binnen. In de gang hangen brandslangen een beetje in de weg. Binnen wordt er verbouwd. We zijn vast maanden te vroeg.

Toch niet. Hier staat, hangt of ligt kunst van deze tijd, van jonge en oude kunstenaars. Conceptuele kunst, kunst van het hoogst persoonlijke idee. Zo hoort de kunst van deze tijd er uit te zien. Maar het gekke is, het lijkt allemaal als twee druppels water op kunst van heel lang geleden. Eigenlijk is deze eigentijdse kunst vooral kunst uit het verleden. Laten we eens rondkijken.

Drie staande reuzengrote roerstaven rond een luidsprekerachtige vorm, omwikkeld met koperdraad moet kunst zijn. Een tent van ijzerdraad is kunst.

Doorzichtige plastic banen op een hoop gegooid, is kunst. Een grote steen, rustend op een houten latje is kunst. Woeste kreten uit de roerige jaren ’60 op de houten wand gekalkt, allemaal kunst. Een rek met emmers met groene kalebassen is kunst.

Kunst is kunst als het kan draaien, zoals een vierhoekig plaatje met een rood balkje erop geschilderd. Kunst kan een reproductie van een Matisse uit 1952 zijn. Of een gekleurd plastic snoer om een balk gewikkeld. Of een steen die tussen drie boomstammetjes aan een touw hangt; iets dergelijks vele decennia geleden in Sonsbeek gezien, maar hier in Groningen weer eigentijds.

Kunst is ook onbeholpen tekeningen op papier, op karton, op vilt. Kunst is tevens een vijftal hangende lampen van zwart draad. Of een sokkel met kaarsjes en losse rommel. Ook kunst. Vooral veel losse rommel.

Er zijn ook een paar uitzonderingen. Een heel mooi groot schilderij van Janna van Meerveld in rood en zwart. Sterke tekeningen van dode bomen van Sam Geer van de Klugt. Een intrigerend, heel groot abstract schilderij met de titel Quicksand van Kaneli & Smit.

Zomaar eigentijdse figuratie en abstractie in een oude, vergane conceptueel universum vol ruimteschroot. En dat alles in Groningen onder de titel All Is Giving. Alles te geef, elke dag van 11 tot 20 uur, tot 17 november 2013.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *