Exposant Marco Stoelwinder: Schilderen als onderzoek

Marco Stoelwinder

 Marco Stoelwinder: ‘Zonder titel’ (24x30cm) olieverf op drager.

Gedurende de eindexamenexpositie van Academie Minerva (tot 11 juli) in Groningen schrijft Eric Bos een korte recensie over werk van één van de exposanten. 

Schilderen blijft een belangrijke discipline, ook op een meer conceptueel gerichte opleiding als Minerva. Dit jaar is schilderen wat minder prominent aanwezig, maar als er geschilderd wordt, is dat meestal wel opvallend. Je ziet ook dat de schildervaardigheid op een school die het klassieke vakonderwijs niet tot haar prioriteit rekent, bij veel exposanten nogal tekort schiet als het gaat om vorm, kleur en daarmee overtuigingskracht. Dat is anders als het om onderzoek gaat, als niet het schilderij, maar het schilderen inzet is.

Marco Stoelwinder, afgestudeerd op de afdeling Autonome Beeldende Kunst is zo iemand die onderzoek verricht, zoals naar het eigen handelen tijdens het maken, zoals hij het noemt. ‘Hierbij ontleed ik het schilderij met oog voor de aanwezigheid van kleur, vorm, lijn en contrast. Ik gebruik hierbij de oplossingen en mogelijkheden die de schildertraditie mij biedt.’ Het ‘hoe’ is bij hem belangrijker dan het ‘wat’.

Een wand vol abstracte schilderijen van 24x30cm laat zien wat hij bedoelt. Elk schilderijtjes is geschilderd, bestreken, geveegd, bespat of zelfs niet-geschilderd.  Het doel was niet om een uitgewerkt schilderij te maken, maar om te zien wat er allemaal mogelijk is als je met verschillende handelingen iets tevoorschijn tovert. Gek genoeg levert deze werkwijze juist opvallend vaak een ‘mooi’ schilderijtje op. Mooi van kleur, van contrast, van beweging en structuur. Waarbij een onbeschilderd plankje of een onbeschilderd stukje canvas of jute bijna komisch aandoen. Maar ze verwijzen vooral naar wat een drager doet en wat verf wel of niet uitricht.

Als totaal vormen al die schilderijtjes één wandgroot schilderij. Marco Stoelwinder wilde ze allemaal samen tonen om aan te geven dat hij geen keuze wil maken. ‘Ik wil alleen de mogelijkheden en de oplossingen tonen’, zegt hij. Daar is hij heel goed in geslaagd.

Te zien op de locatie Academie Minerva, Praediniussingel 59 in Groningen. Open: ma 8 t/m wo 10 juli 10-21 uur, do 11 juli 10-18 uur.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *