966 Was Helena blond?

 

Visualia 966 Helen of Troy 1956

 Jacques Sernas als Paris en Rossana Podesta
als Helena in ‘Helen of Troy’ van Robert Wise.
 Copyright: 2012 – Kunstschrift.

Wie met film opgegroeid is, ziet bij het bekijken van Kunstschrift januari 2013 met het thema Troje onmiddellijk Rossana Podesta voor zich. Zoals we allemaal weten, barstte de beroemde oorlog om Troje uit doordat de schoonste vrouw van de Griekse wereld, Helena, van haar man Menelaos geroofd werd door de jonge held Paris. Het tijdschrift Kunstschrift legt in een aantal boeiende artikelen uit hoe de geschiedenis van Troje in elkaar zat en heeft ook een foto uit de film Helen of Troy (1956) van filmmaker Robert Wise afgedrukt. Daarop zien we de blonde Rossana Podesta gekust worden door haar minnaar en ontvoerder Paris. Rossana Podesta (Tripoli,1934) was toen een 22-jarige vamp met smeltende ogen en een wilde trek over haar gezicht. Alles wat schoonheid betreft is natuurlijk volstrekt relatief, maar na haar is er geen vertolkster van Helena geweest, ook niet de blonde Diane Kruger in Troy van Wolfgang Petersen uit 2004, die het geloofwaardig maakte dat om haar een complete oorlog werd ontketend. Misschien speelde in de speciale uitstraling van de zonneblonde Rossana mee dat ze in Libië is geboren. In ieder geval was de Helena-rol haar meest memorabele.

Maar was de echte Helena inderdaad blond?

Daar geeft het themanummer van Kunstschrift geen uitsluitsel over. In de geschriften van Heinrich Schliemann, de archeoloog die rond 1871 Troje ontdekte, lezen we daarover eveneens geen woord. Bij gebrek aan fotografen zullen we het moeten zoeken bij de kunstenaars die haar in de loop van de tijd vereeuwigd hebben. Op de muur van een huis in Pompeji bevindt zich bijvoorbeeld een schildering van een naakte Helena die een standbeeld omhelst. Het is de allereerste afbeelding van haar, en daarop heeft ze donker haar. Maar de 15de-eeuwse kunstenaar Zanobi Strozzi beeldde Helena twee keer op één schilderij af met superblond haar, blauwe ogen, kleine borsten en een smalle kin. En dat deed ook de Italiaanse schilder Luca Giordano die de ontvoering van deze historische bombshell vereeuwigde. Geen wonder. Als Helena de mooiste vrouw was, moet ze op de godin Venus hebben geleken. En die droeg goudgele lokken op haar mooie hoofd.

Kunstschrift 56ste jaargang no 6 Troje 56 pag. 13,00 euro

 

 

 

 

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *