Groningse kinderportretten in Museum Stad Appingedam

Appingedam (18 januari) – In Museum Stad Appingedam wordt zaterdag 19 januari een tentoonstelling geopend met kinderportretten uit Groningen Van het indrukwekkende 17de-eeuwse dubbelportret uit de Fraeylemaborg van een broertje en zusje op hun allermooist tot aan een eigentijds portret van een jongen die op de bank zit, verdiept in zijn iPad, geschilderd door Rein Pol.

Vroeger waren kinderportretten vaak pronkstukken, maar het kind zelf leek er niet eens op: het viel dan ook niet mee om een kind te laten poseren. De fotografie heeft daar verandering in gebracht en heeft het portretschilderen voor een deel vervangen. Maar nog steeds worden er kinderportretjes gemaakt en zoals de tentoonstelling laat zien is er een enorme variatie in de manier waarop kinderen worden geschilderd: spontaan, dromerig, speels of met een verbaasde uitdrukking, maar steeds ontwapenend.

Er is een 18de-eeuws portret van Albarta ten Oever te zien, bekend van het gelijknamige boek dat voor een deel in Appingedam speelt. Dit schilderij is in bruikleen van het Groninger Museum. De bekende reizende portretschilder Berend Kunst (18de eeuw) heeft een jongetje Hinke Posthuma: kinderportret

getekend met een hondje naast zich, zo heeft hij in het Groninger land meer kinderen vereeuwigd. En wie denkt dat Johan Dijkstra, bekend lid van De Ploeg, alleen maar landschappen schilderde, zal beslist aangenaam verrast zijn: er hangt een zestal kinderportretten van zijn hand, die zelden of nooit geëxposeerd zijn: van een heel klassiek meisjesportret uit zijn academietijd tot een felgekleurd expressionistisch schilderij van het dienstmeisje van de familie Dijkstra.

Recentere kinderportretten zijn er van Matthijs Röling, Hinke Posthuma, Stijn Rietman, Harry Meerveld, Rein Pol, Ellis Tertoolen, Hans Huisjes en Annelies Middel. Van Matthijs Röling hangen er 5 portretten, waaronder een niet eerder geëxposeerd schilderijtje van zijn zoon Joris uit 1966: voor kenners beslist een verrassing. En ook van Henk Helmantel zien we een minder bekende kant: twee portretten van zijn buurmeisje, geschilderd in de jaren ’60. De tentoonstelling is te zien van 19 januari tot en met 1 april. Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11:00-17:00 uur, op zaterdag, zon- en feestdagen van 13:00-17:00 uur.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Een reactie op Groningse kinderportretten in Museum Stad Appingedam

28 januari 2013 om 11:42
G.J.Oostenbrug-Hoving

Beste Eric Bos,
Er werd mij een krantenartikel toegestuurd over de tentoonstelling in Appingedam en tot mijn grote verrassing blijkt er een tekening gemaakt te zijn door Johan Dijkstra van mijn moeder, het (toen 12 jarig) dienstmeisje uit die tijd. Mijn moeder heeft in Huize Dijkstra mijn vader (Berend Hoving) leren kennen, die daar op kamers was en door Johan Dijkstra begeleid werd in zijn tekenstudie aan Academie Minerva. Mijn ouders zijn getrouwd en tot 1946 aan de Spilsluizen bij de fam. Dijkstra blijven wonen in het souterrain van het huis. Mijn vader heeft een groot deel van zijn loopbaan in Appingedam (hoe toevallig) tekenles gegeven aan: de kweekschool, de zeevaartschool en de HBS (zoals het in die tijd heette). Verder gaf hij nog les aan de Rijks landbouwschool in Groningen en de avonden aan de Academie Minerva. Hij heeft veel getekend en geschilderd en ook veel kinderportretjes gemaakt, van mij en van onze kinderen. Jammer dat ik dit niet eerder wist, dan had ik mogelijk nog wat kunnen toevoegen van hetgeen ik nog in bezit heb (eventueel kan dat natuurlijk nog). Ook heeft Max van de Wissel vroeger een mooi jongenskopje van mijn man gemaakt, wat bij ons thuis hangt. Veel werk van mijn vader is nu ondergebracht bij de stichting BBKG in Groningen, maar ik heb natuurlijk nog wel wat thuis. Ook heb ik bij een expositie een keer een klein boekje over mijn vader gemaakt en daar staat ook iets over zijn leven bij de Dijksta’s in. De band tussen mijn ouders en de familie Dijksta is altijd heel erg goed gebleven en ook ik (van 1946) heb Maria en Johan Dijkstra goed gekend.

Mijn man en ik zullen 13 februari uit Delft met de trein naar Appingedam reizen om deze tentoonstelling te komen bekijken en speciaal natuurlijk voor die tekening van mijn moeder. Dat is voor mij een erg grote verrassing dat die bestaat, want daar had ik nooit iets over gehoord.

Met vriendelijke groet,
Greta J. Oostenbrug-Hoving
Laan van Groenewegen 1
2614 KG Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *