Drukke première van film over model Geke Hankel

Geke Hankel ontvangt uit handen van museumdirecteur Geert Pruiksma een bos bloemen tijdens de première van de film ‘Geke Hankel, kunstenaarsmodel’ van Herman Tulp (rechts).
Foto: Aernout Steegstra/Rudie Wiersma Fotografie 

Eelde (21 januari) – Het was ongelooflijk druk tijdens de première van ‘Geke Hankel, kunstenaarsmodel’ afgelopen zondagmiddag in Museum De Buitenplaats. Het deed zelfs even denken aan de première van een lang verwacht filmspektakel op een internationaal filmfestival. Zelfs in ‘filmstad’ Groningen is dat een ongewone vertoning. Filmmaker en Fine Artist Herman Tulp stond als een eigentijdse Federico Fellini in de zaalspots, zijn levenspartner Angenitha die hem bij al zijn filmprojecten assisteert en nooit van zijn zijde wijkt, sprak een mooi welkomstwoordje. Tom Hageman, algemeen coördinator van de Klassieke Academie hield een korte inleiding. Hij wees fijntjes op het gegeven dat Geke niet gewoon wereldberoemd is op de academie, in Groningen en daarbuiten, maar dat ze vooral tot een mythe is uitgegroeid. Museumdirecteur Geert Pruiksma trad op als gastheer, terwijl honderden belangstellenden, collega-filmers, vrienden, bewonderaars, oud-studenten, kunstenaars en collega modellen amper konden wachten tot de film zou beginnen, geprojecteerd op groot doek in de museumzaal. Zelfs de beroemde pianiste Marietta Petkova, die even tevoren een recital had gegeven, was aanwezig om te zien waar al die drukte goed voor was. Zo maakte de ene ster plaats voor de andere.

Geke, bekend door haar koninklijke houding en bonte verschijning, was voor haar doen stemmig gekleed, maar wel heel bijzonder. Haar aubergine-kleurige outfit deed haar groene ogen nog beter uitkomen en contrasteerde fraai met haar rode haar en bloedrode lippen. Een levend kunstwerk, hoe dan ook. Hier en daar vonkte in het halfduister van de zaal een jaloers oogje van een collega, want de aanwezige modellen beseften één ding: de status van Geke zullen ze in hun modellenbestaan nooit halen, hoe goed ze ook zijn.

En dat speelde zich allemaal af op de première van een film die niet officieel wordt uitgebracht, noch op internet te zien zal zijn. ‘Het is puur service voor Geke’s vrienden en fans’, zegt Herman Tulp daarover. En daar zijn er genoeg van, gezien de grote opkomst tijdens de première. De maker geeft aan dat er nog enkele extra exemplaren zijn. Die kunnen wellicht besteld worden (www.hermantulp.nl)

In ‘Geke Hankel, kunstenaarsmodel’ komt Geke natuurlijk uitgebreid aan het woord, zoals ze ook te bewonderen is in vele tientallen kunstwerken die de revue passeerden. Ze vertelde over haar ontmoetingen met beroemdheden, onder wie Salvador Dali en zijn jaloerse echtgenote Gala, met Andy Warhol en niet in de laatste plaats met Federico Fellini in wiens film ‘Casanova’ ze nog een kleine rol schijnt te hebben gespeeld. Zonder overigens op de aftiteling vermeld te worden, wat wel vaker het geval is met zwijgende rollen. Kortom, een mooi en kleurrijk leven. Bewondering en waardering. Houdt ze er nu mee op? Welnee, volgende keer zit, staat of ligt Geke gewoon weer te poseren. Tot de Laatste Dag.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Een reactie op Drukke première van film over model Geke Hankel

21 januari 2013 om 18:27
Angenitha van der Horst

Ha Eric, dank je wel voor dit mooi geschreven stuk met zo veel complimenten en lieve woorden. Gisteren genoten en nu nagenieten, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *