Eric Bos schrijft roman over liefde en psychiatrie

 

Groningen (2 augustus) – De nieuwe roman ‘Zusterduinen’ van Eric Bos speelt zich af tussen 1959 en 1961 toen de psychiatrische zorg zich nog hoofdzakelijk afspeelde in grootschalige inrichtingen, verspreid over het land. In deze roman volgen we de ontwikkeling van een jonge verpleegkundige in opleiding in een psychiatrisch ziekenhuis in de duinen. We zijn als lezer getuige van een wereld die alweer ver achter ons ligt en menigeen in deze tijd verbaasd zal doen staan. De hoofdpersoon, de 18-jarige broeder Erwin Jesse Noorman, wordt geconfronteerd met ziekte, lijden en dood, maar ook met zijn ontwikkeling naar de volwassenheid en zijn eerste grote liefde.

In een originele, zowel humoristische als ironische stijl wordt deze antiheld neergezet in zijn onvermoeide pogingen van zijn werk iets goeds te maken en door te dringen in de menselijke psyche zoals die zich uit in de vele ziektesymptomen van zijn patiënten, die in detail beschreven worden. Tevens is Zusterduinen een scherp portret van de jaren ’50 en biedt het een tot nadenken stemmend inzicht in de manier waarop in die tijd gemeend werd de psychisch zieke mens te moeten behandelen.

Eric Bos debuteerde met ‘De Trouwe Nimf – een Venetiaanse roman’. Zijn tweede roman, ‘Tafeldans’, verschijnt in januari 2013.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *